Новите собственици на “Нова телевизия” – шведската компания “Modern Times Group” (MTG), размахаха метлата, съобщиха за БЛИЦ източници от медията. След като уволниха Георги Коритаров и свалиха от екран “Koritarov live”, шведските босове махнаха още две предавания – “Спортен свят” на Крум Савов и разследващото “На чисто” с водещ Даниела Тренчева.
Много е вероятно същата съдба да сполети и “Отечествен фронт” с Мартин Карбовски. Неговото предаване е външна продукция и не е изключено договорът му с “Нова телевизия” да не бъде подновен след 1 януари 2009 година.
На кантар е било предаването “На 4 очи” с Цветанка Ризова. Шведските босове са имали намерение да оставят журналистката на работа, а “На 4 очи” да бъде изхвърлено от ефир след Нова година. Идеята на скандинавците била Ризова да започне да води друга продукция. Шефът на телевизията Силвия Зурлева обаче успяла да разубеди изпълнителния директор Якоб Андерсън. Въпросният швед, който е едва на 29 години, в момента колел и бесел в “Нова телевизия”. Именно по негово настояване “Спортен свят” на Крум Савов е свалено от ефир. Андерсън предложил предаването да се премести от януари в някое от студиата на телевизия “Диема”, която също е собственост на MTG. Спортните журналисти обаче се опасяват, че в студиата, намиращи се в парк-хотел “Москва”, няма достатъчно възможност за излъчване на 90-минутно живо предаване.
Другата седмица ще се знае със сигурност дали “Спортен свят” ще се премести в офиса на “Диема” или ще спре съществуването си.
БЛИЦ вече писа, че спортните отдели на Нова телевизия и “Диема” бяха обединени, а Веселин Василев стана началник на спорта и измести Савов от шефското кресло. Любопитното е, че преди години Василев направи първите си стъпки в журналистиката в БНТ, където пряк ръководител му беше...Крум Савов.
“Спортен свят” вървеше в ефир от 13,30 до 15,30 часа в неделя. На негово място ще се появят две нови продукции – кулинарно шоу и реалити-шоу с манекенки. Основната идея на шведите била “Нова телевизия” да се превърне в предимно дамски канал, като за целта до месец-два в ефир ще се пръкнат още няколко нови предавания. Спортът обаче няма да е съвсем изолиран. От 1 декември вече ще има спортна емисия в обедните новини, а във вечерните мястото на спорта ще бъде увеличено двойно – от 5 на 10 минути.
Потърсена за коментар, шефката на борда на "Нова телевизия" Силва Зурлева изпадна в смехова еуфория. "Не пада нищо в момента, след уволнението на Коритаров това просто ми идва прекалено. Предполагам, че някой си прави шеги", каза тя. Най-много се смя за Цветанка Ризова. А за Крум Савов обясни:  предаването му просто ще бъде преместено в "Диема", защото те имат всички спортни права. "Ние сме едно семейство, една къща. Не можем да правим в "Нова телевизия" нещо, за което нямаме права, а там са дадени милиони и продължават да дават. Крум остава на същата позиция, със същата заплата, изобщо няма да пострада, аудиторията му се запазва, даже ще има повече гледаемост. А за Цветанка и за Карбовски направо ми е смешно. Въпросът никога не е поставян", категорична е Зурлева. /БЛИЦ