Партиите имат броени дни да подредят листите за парламентарните избори на 4 април. Какво е положението при водачите в 16-и многомандатен избирателен район – Пловдив-град? 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова официално пое отговорност и ще оглави листата в града под тепетата, след като изгони от партията олигарха Георги Гергов. Тя ще влезе в лидерски сблъсък със самия премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. 


Засега информацията от най-голямата партия е неофициална. Христо Иванов – съпредседател и най-популярна личност от „Демократична България“, също се очаква да се опита да издърпа гласове във втория по големина град, пише "Флагман".

Актьорът Веселин Плачков пък бе обявен официално за водач на листата на АБВ. Той е половинка на певицата Мариана Попова. За нея през годините имаше спекулации, че е твърде близка с експрезидента Георги Първанов – пръв председател на АБВ.

„Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ се очаква да излъчи човек на Веселин Марешки. Засега се спряга името на депутатката Елена Пешева (бивша Аксиева). Тя се прочу с еротичните си снимки като бивш фотомодел. Като депутат се опита да смени имиджа – насочи се в сферата на образованието.

От коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ вероятно ще издигнат пловдивчанката Мария Капон. Тя е бивш депутат от коалицията ОДС в 40-ото Народно събрание. Бивш председател и на „Единна народна партия“ - една от трите, които официално образуват коалицията около Мая Манолова на предстоящите избори.

От партия „Възраждане“ официално обявиха за водач Елена Гунчева, която е адвокат.

Депутатът Александър Сиди пък по всяка вероятност ще лидира листата на ВМРО.

Все още не е ясно кого ще издигне новата партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която се очаква да има сериозна тежест на тези избори - социолозите засега я класират на трето място.

За ДПС на този етап също няма информация. Партията на Доган и Пеевски обаче е твърде слаба в Пловдив-град и трудно ще получи депутатски мандат от там.

16-и МИР излъчва общо 11 народни представители.