Когато нещо изглежда като блато и мирише като блато, то е блато. Това е резултатът от годините бездействие и бездушие на Община Велинград, която от 2008 г. е горд собственик на Клептуза – символът на града.

Имахме две езера, сега имаме две блата!

Само спомен са бистрите води на Клептуза, в които се оглеждаха величествените зелени гори и плуваха пъстърви. Сега в мътното и мръсно огледало на езерата се оглежда общият ни срам, че допуснахме това да се случи пред очите ни! 

В момента тинята е превзела езерата от дъното до повърхността. Още е пролет, но миризмата вече тежи - къде от тиня, къде от боклуци, къде от отпадни канализационни води.

Всичко това също пред очите ни, включително пред очите на гордия собственик на Клептуза Община Велинград.

В съседство с езерата-блата друга гледка „радва“ очите: в парка се режат и кастрят десетки дървета. Според специалисти дърветата са сухи и опасни и трябва да бъдат премахнати, за да не се стигне до произшествия.

Без да оспорваме мнението на експертите, обръщаме внимание на факта, че редом с току-що отрязаните дървета от години стоят пъновете на други отрязани ели, брези, кестени, отбелязва „Темпо“.

Обаче не се виждат нови насадени фиданки, което обрича и този велинградски парк на постепенното му обезличаване и изчезване. Е, ще има повече площ за търговски обекти! Но къде ще намерим туристи, които да идват да се насладят на блата и да се разходят из парк, където скоро няма да има къде да поседнат на сянка?!

Да, може да седнат под чадърите на някоя бира-скара и на екрана на телефона да си гледат красивите стари снимки от Клептуза...