Сравнително хладно време през април. Започнаха дъждовете, които очаквахме през март. Тази нощ валя главно в Северна България. Още от вчера имаше предупреждение. Тази нощ количеството на валежите в Ловеч например достигна до 60 литра на кв./м. Това заяви синоптикът Анастасия Стойчева в ефира на "Събуди се".

"Ние сме в едно циклонално барично поле. Тези средиземноморски циклони, които преминават южно от страната ни, ни засягат. Попадаме в една циклонална област на ниско атмосферно налягане. Ще продължат валежите, това е важно да се каже. Ще има дни, в които няма да са толкова съществени все пак", заяви тя. 

"Тези значителни количества ще започнат да се натрупват. Досега беше твърде сухо и имаше къде да отива всичката тази вода. Валежите на места надхвърлят месечните норми, а още не сме минали половината от месеца. Добре е да се следят нивата на реките", каза Стойчева.

"Дъждовете са обновяващи, в Южна България ще са по-скоро петнисти. Много района на страната все пак ще останат сухи", добави тя. 
 

"Температурите ще продължават да се понижават. Малко по-ниски ще са от средните за април. Оставаме и през следващата седмица в обстановка, в която ще продължи да прониква студен въздух. Ще има усилване на вятъра", каза Стойчева. 

"Към сряда, четвъртък, петък минималните температури ще доближат нулата, а в някои райони ще са под нея. Това е предпоставка за слани", прогнозира синоптичката. 

"Април ще е доста по-различен от март. Температурите ще са близки до климатичните норми, но ще има доста по-хладни дни. Ще продължим в това сравнително хладно време с превалявания. Около сряда - четвъртък валежите ще са на изолирани места", завърши тя.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.