Обвинителят от Софийска апелативна прокуратура Иван Петров, който тези дни сам се кандидатира за заместник на Борис Велчев си докарвал допълнителни доходи от залагания, пише вестник “Телеграф”.
В декларацията си пред Сметната палата магистратът е обявил, че през 2007 година е спечелил над 85 000 лева извън заплатата си. Сумите били от stan james и bet365. Това са големи къщи за залагане в чужбина, като от първата прокурора е спечелил 42 000 лева, а от втората 43 560 лева. Според запознати печалбите на магистрата са доста големи, което значело, че той е правил големи залози. На практика е трудно да се прецени откъде точно идват парите. Така можело да се узакони и подкуп, твърдят колеги на Петров. Магистратът дори е декларирал и печалба от Еврофутбол, като през 2006 година тя е била в размер на 17 300 лева.
Според изданието прокурорът имал 26 000 лева на влог в банка. Заплатата на магистрата е 2 500 лева, което означава, че годишният му доход не надхвърля 30 000 лева. Петров е декларирал две пътувания до САЩ и Доминиканската република през 2006 година. За посещението му в Щатите сумата от 2000 долара му е брояла някоя си Лин Фрийман, а до екзотичната държава 1200 евро му е подарила адвокатката Вероника Канелова.
В прокуратурата наричали прокурора “бизнесмена в тога”, защото той винаги демонстрирал завидно финансово състояние. Движел се с 4-5 момчета лична охрана, на които плащал от собствения си джоб. В кабинета му често идвали бизнесмени със съмнителна репутация, които имали проблеми с правосъдието.
Името на прокурора нашумя покрай излезлите на светло негови връзки с Константин Димитров – Самоковеца. По онова време Иван Петров оглавява окръжната прокуратура в Благоевград. В края на ноември 1992 година, ударната група на Самоковеца щурмува къщата на Любомир Илиев – Ломския, като целта е той да бъде сплашен. В последствие се достига до дело, което идва в ръцете на подчинените на скандалния прокурор. Процесът е прекратен без да се обявяват никакви мотиви, така Иван Петров се врича във вярност на Самоковеца и подържал връзки до смъртта му, сочат разследванията на антимафиоти.
В началото на 2000 година спецполицаите от НСБОП погват здраво Самоковеца. Пречка била, че разследваният ползвал 15-20 телефона. Случайно обаче се натъкват на един, по който текат разговори между Самоковеца и прокурор Петров. Те проследили разговори между двамата, които били по 10-12 пъти на ден. При всеки разговор картофеният бос разпитвал докъде са стигнали разследванията срещу негови хора. Прокурорът обягвал въпросите, като му казвал, че ще се разберат, когато се видят на 4 очи.
Шеметната си кариера магистратът дължи и на покойния вече главен прокурор Иван Татрчев, който помогнал за издигането му, наричайки го “Сине, сине”. Според запознати още тогава, Петров е готвен за наследник на Татрчев. / БЛИЦ