Членове на секционни избирателни комисия правят всичко възможно да възпрепятстват гласуването с хартиени бюлетини. За това сигнализират независими един от друг будни граждани, пише Tribune.bg.

„Насочват всеки избирател директно на машината. Включително възрастен мъж с бастун и трудно подвижен. Включително и мен“, писа будна гражданка. 

„Зад паравана за хартията залепили плакат – инструкция за машина!! А плакатът за хартия не е качен никъде. Като вдигнах скандала го извадиха от кашона. Побеснях“, пише мъж от София.

„За 31 секция, в 23 мир. Правят спънки по всякакъв начин. Питат по няколко пъти на машина, нали. Забавят даването на бюлетината и сякаш се присмиват. Дъщеря ми ми разказа, че и при нея е така“, сигнализира и друга жена.

Не липсват подобни сигнали и в социалните мрежи.  

„За Изборите днес: имате право на избор как да гласувате - с машина или бюлетина. Това е ваш личен избор, защитен от закона, а не се решава от секционната комисия!

Ако машината се повреди, то тогава се минава само на гласуване с бюлетини. Хубав ден на всички!“, подчерта дебело Валентина Будинкова.

Друга избирателка разказва за перипетиите си в секцията и как липсата на печат за малко да я остави без право на глас:

 

 

Масово призиви да се гласува с машина отправят лидерите и симпатизантите на коалиция ПП/ДБ.

Дали има спуснати инструкции към СИК-овете или става дума за обикновен мързел, едва ли ще може да се докаже. Членове на комисии откровено зоват в социалните мрежи да се гласува с машината, за да работят по-малко.

 

Жертва на лошата организация на хартиения вот стана и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Заради безумно поставения параван тя буквално беше лишена от правото си на таен вот и ясно се видя по телевизията не просто как гласува, а и каква преференция посочва.

Объркващи надписи, залепени до входовете на избирателните секции в Пловдив, може да откажат гласоподаватели да пуснат вота си днес, пише „Марица“.

Подобна ситуация се разигра тази сутрин в ОУ „Яне Сандански“ в район „Южен“. Възрастен господин дойде пред секция №24 и вниманието му беше привлечено от лист точно до вратата, на който пише „ИЗБИРАТЕЛНА СЕКЦИЯ С МАШИННО ГЛАСУВАНЕ“.

Мъжът се разходи тревожно напред-назад около секцията и накрая се осмели да попита хората от опашката. „Тук само с машина ли се гласува?“.

Смут пред секциите: Тук само с машина ли се гласува?!

Чакащите да пуснат гласа си го успокоиха, че има и хартиени бюлетини, които се пускат в отделна урна.

Едва тогава човекът се нареди да чака ред, за да даде гласа си, но коментира пред околните:

„За малко да си тръгна. Не знам как се гласува с машина, а този надпис ме стресна, защото подвежда хората и някои от тях може да се откажат да упражнят правото си на глас“.

Факт е, че подобни съобщения на входа на секционните комисии заблуждават избирателите, които може да помислят, че там няма гласуване с хартиени бюлетини, и да си тръгнат, без да дадат гласа си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук