Черен и червен хайвер от пъстърва от язовира в Доспат се превърна в истински хит на изложението за храни в София, което отвори врати в сряда. Бурканчетата са по 110 г и могат да се купят за около 7 лв.

Цената е като за изложба и е няколко пъти по-ниска от тази, на която се продават в чужбина. Това разказаха собствениците на компанията, която ги произвежда, Алексей Анатолиевич и Григорий Песетяхов, цитирани от "Телеграф".

Чужбина

Черният хайвер върви по 11 паунда в Лондон, а червеният пък се харесва във Франция, обясниха те. Двамата идват от Москва и се заселват в Разлог и Банско преди 20 г. заедно със съпругите си. Донасят и технологията за добиване на черен и червен хайвер и го произвеждат от няколко години, като суровината е рибата от язовир „Доспат“. Те със смях се определиха като руски македонци в България.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Цени

Въпреки инфлацията повечето от изложителите са се постарали да представят опаковки и цени, достъпни за българския джоб. В момента може да се купи отлично узрял кашкавал за 4 лв. 200 г от най-големия производител на жълто сирене в България, който се намира в Ямбол.

Млечни деликатеси по арабски рецепти на БГ компании събраха на щанда десетки посетители. В момента на цени като за изложението може да се купи нежен каймак за 3 лв. бурканчето, а 7,50 лв. струват топчици с пикантното сирене лабне. То се предлага с мента, червен пипер и чубрица.

Пастет

Фирми от Североизточна България предлагат ароматни пастети от пилешко и патешко месо, с истински вкус и без пълнители за по 3,50 лв. бурканчето. Посетителите могат да се насладят на вкуса на пресни колбаси от типа на хамбургски салам и „Камчия“, произведени от голяма ферма в Добруджа.

На изложението има биощандове, за първи път участват и корейски изложители, които показват типичните сосове за обработка на пържени меса. Могат да се опитат и апетитни хапки с пушен октопод, риба, миди и калмари от гръцки производители.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук