Легендарен глиган с рекордното тегло от 285 кг гръмнаха ловците от дружинката в хасковското село Николово. Трофеят е достоен за златен медал, а слуката споходила авджиите след 17 г. дебнене на огромното животно, което все им се изплъзвало и заради интелекта си било наречено проф. Соломон. 
 

Николовските авджии несъмнено ще запомнят неделята на 29 ноември заради невероятния шанс и прекрасен улов. Споходил ги още при първия излет за глигани този сезон. По време на сутрешния лов имали гост от друга дружинка, който с майсторски изстрел повалил глиган с тегло 140 кг. 


"За да се острамим пред колегата, решихме да направим още една пусия. Но изобщо не очаквахме да си тръгнем с такова чудовище", разказва председателят Андрей Проданов. 

И така излезли и зачакали. Малко преди да падне здрач, кучетата на бившия футболист на "Лудогорец" Тейнур Мерем надушили и подгонили звяра. Огромният звяр бил само на 20 м от един от ловците. Но той не посмял да стреля, защото нямал добро прикритие.

Ловът на глиган е истинско предизвикателство. Животното е много хитро и интелигентно. Ако не успееш да го уцелиш, то веднага се спуска с огромната си маса право към стрелеца. И тогава ловецът може да се превърне в жертва. Има много такива случаи, завършили трагично и фатално. 

"Задължително е да имаш добро прикритие - голямо дърво, което може да те спаси от огромните бивни. Затова ако не си сигурен - не стреляш", казват ловци с опит. Огромният глиган явно е бил много изморен от гонката с кучетата и не успял да избяга бързо. Така попаднал на мушката на Талиб Ялмъз от съседното село Широка поляна. Той го повалил с майсторски изстрел, използвайки патрон "308 Уинчестър".

Огромното като мечка животно било истинска легенда сред местните авджии. Гонели го повече от 17 г. Но освен голям, мъжкарят бил и много умен. Успял да избяга от стотици засади. "Седем здрави мъже едва го помръднаха", разказват очевидци на страхотния улов. 

Взети са задължителни проби за африканска чума и трихинелоза. В момента месото все още е във фризерите на ловната дружинка. Ще бъде разпределено поравно, както е обичаят, едва след като са готови резултатите от взетите проби. Главата се полага на майстора стрелец Талиб, но най-вероятно ще остане да краси ловната хижа. Трофеят е като за световно - бивните на Проф. Соломон са дълги цели 23 см.