Шанс за живот. След близо година български пациент може отново да получи белодробна трансплантация. Тази вечер Илияна Христова от Варна се завърна от клиниката във Виена, където беше одобрена за животоспасяващата операция.

След дълго време на очакване нещо да се случи, Илияна се завърна у нас с усмивка на лицето и нови надежди. "Изследванията показват, че ще издържа. Сега оттам ще назначат нови изследвания, на базата на които ще ме включат в списъка на Евротрансплант". Момичето страда от муковисцидоза, диша с помощта на апарат, а единственият й шанс е трансплантацията.

Наталия Григорова: Нова дигитална система възстановява хора с редки болести

Там се срещнах с пациент, който е трансплантиран, със същото заболяване като моето. Изглежда чудесно", сподели Илияна Христова. След като бъде включена в листата на Евротрансплант, остава единствено да се появи подходящдонор за Илияна. "Надявам се след една година да мога да се разхождам спокойно, да дишам самостоятелно. Нямам търпение. Голяма борба ще бъде", допълни Илияна.

За такава операция чакат общо 17 българи, но трансплантации на бял дроб у нас не се извършват. Илияна получава шанс след сключено споразумение с клиниката във Виена през януари.