Новият парк на село Црънча се очаква да бъде открит на 6-ти септември за деня на Съединението на България. Това обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов пред NOVA.

Проектът е финансиран с дарението от 700 000 лв. на фирмата на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски „Интръст“ ЕАД. По волята на дарителя, половината от тях трябва да отидат за създаването и облагородяването на бъдещия парк и други дейности, свързани със селото, а останалите за волейболния клуб „Хебър“ в Пазарджик.

Попов обясни още, че работата по изграждането на парка ще стартира още днес. В събота пък стана ясно, че с част от парите в бъдещия парк ще има люлки, въртележки, сцена и арка, а най-вероятно и декоративна ограда, като ще бъдат оформени и алеи и направено осветление.

А с останалата част ще бъде направено нормално футболно игрище за местния клуб с поливна система и седалки. Ще бъде реконструирано и местното читалище. Пред жителите на Црънча Тодор Попов обясни, че е дошъл, за да се спрат спекулациите, че проектът се бави.

„Дойдох, за да изразя своята подкрепа за кмета и за селото, за да не вървят спекулации. Нямаше развитие досега за дарението, тъй като имаше почти 2 месеца епидемична обстановка. Освен това трябваше да се огледа от специалисти гората – смесен фонд и да не се пречи на частните интереси. Проектът е готов, другата седмица ще изпратя на кмета снимков материал“, заяви той.

Градоначалникът на Пазарджик обясни, че в рамките на изтеклия един месец той и хората от екипа му са се запознали с нуждите на селото от различни от парка придобивки. След това се е срещнал и с дарителя Делян Пеевски, за да го попита дали е възможно част от средствата да бъдат пренасочени към други дейности. След като получил съгласието му, веднага уведомил Руков и така се стигнало до днешната среща, на която присъстваха и представители на Инициативния комитет за развитие на Црънча.

„Ще обсъдим с кмета на селото да се направи декоративна ограда. Ще се разширят навесите, ще се изчисти пътеката, ще се направят парапети и осветление за през нощта. Искаме това място да стане красиво за отдих на хората от Црънча“, категоричен бе

Попов и допълни, че е било обсъдено и с местния футболен клуб да се направи поливна система на стадиона и да се монтират седалки. Ще се купи и косачка, за да се поддържа теренът. С пари от дарението ще бъдат направени и фасадата, и покривът на читалището. Ще се изградят парапети.

„Идеята е да направим футболно игрище, както и 2 детски площадки. Ще се оправят и досегашните 2 детски площадки, така че ще станат общо четири.Ще се оправят 2 стаи в кметството и ще се подновят тоалетните. Смятам до края на лятото да сме готови.

Имам одобрението от дарителя, част от средствата да се изразходват за други неща – които да са полезни за селото. Не бива да се правят интриги и спекулации. Някои търсят под вола теле – няма и няма да има” – заяви на срещата Попов.