Специално обучени кучета, които надушват взривове, и антитерористи ще пазят концертите и масовите мероприятия, които се организират в страната ни. Тези мерки са били набелязани веднага след кървавия атентат в английския град Манчестър, при който загинаха над 20 младежи, станали жертва на терористична атака, това пише в. Монитор. 
За удара отговорност пое „Ислямска държава“, а няколко часа по-късно у нас беше свикано съвещание на Националния оперативен щаб, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Стана ясно и, че са предприети крути мерки, въпреки най-ниското, трето ниво на заплаха у нас според Закона за противодействие на тероризма. Според официалното изявление в страната ни няма заплаха от атака на терористи. Въпреки това процедурата налагала взимането на извънредни мерки. Така службите са вдигнати на крак, а нивото на готовност им е „зелена“ и „жълта“ степен. Първата означава, че те трябва да са постоянно готови за реакция, а втората, която е по-сериозна, е за „наблюдение на конкретни параметри на средата за сигурност и готовност за прилагане на допълнителни мерки“.

Една от допълнителните мерки е именно засиленото полицейско присъствие по летища, метростанции и места, където ще се провеждат концерти и масови мероприятия и ще се струпат доста хора. Там ще има поне двойно повече полиция от предвиденото. Линейките и колите на „Пожарна безопасност” също ще са в увеличен състав. Първото подобно събитие е срещата между футболните отбори на „Лудогорец“ и „Ботев Пловдив“, което ще се проведе в почивния 24 май от 18,30 часа на Националния стадион „Васил Левски“.

Междувременно се откроиха три големи европейски концерта до края на годината, в които не е изключено да се прицелят терористите и ще бъдат посетени от доста родни меломани. Два от тях са на Роби Уилямс и ще се състоят именно на Острова, а третият на The Rolling Stones ще разтърси Париж.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!