"САЩ приветстват плана за модернизация в отбраната на България и очаква предстоящия избор на страната за нов многоцелеви изтребител". Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в официално съобщение, което бе публикувано на интернет страницата на държавния департамент.

Вчера Майк Помпео проведе телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, който е бил по настояване на дипломат №1 на САЩ, обявиха от пресслужбата на българското правителство. Сега Помпео намери за нужно и да запознае американската общественост за какво е говорил с Борисов.

"Подчертах по време на телефонния ми разговор с премиера Бойко Борисов на 18 декември, че САЩ се ангажират да работят с българското правителство да изработи сделка за Ф-16, която да се впише в бюджета и операционните изисквания, като същевременно предлагаме още по-добри възможности", заявява Помпео и припомня колко са помогнали американците по отношение на отбраната на страната ни.

"САЩ са предоставили на България отбранителна помощ на стойност повече 200 милиона долара в последните 25 години, за да увеличи военния си персонал и оперативната съвместимост с НАТО. САЩ също така инвестираха повече от 100 милиона долара за подобрения в центъра за обучение в тренировъчния център Ново Село и във военновъздушната база Граф Игнатиево, и планират да продължат в бъдеще. САЩ продължат да приоритизират инвестициите в България, които изграждат съвместимост с НАТО", допълва Помпео. 

И в заключение заявява:

"САЩ очакват завършването на финалните преговори с българското правителство".