Командир Райна Косева приземи успешно самолет на летище Хийтроу по време на супербурята "Киара".

„Страх няма как да има, в кабината до мен има колега, който е добре подготвен – ние просто си вършим работата“, посочи в предаването „Тази събота и неделя“ Райна Косева. Тя обясни, че силният вятър предизвика турбуленция по захода. За пилотите това не е притеснително, но пътниците се притесняват, каза още тя пред bTV.

„Всеки полет започва с брифинг, на който се запознаваме с времето и обстановката на летището към което сме тръгнали, винаги имаме запасни летища. Силният вятър не  толкова особено явление“, посочи още пилот Райна Косева.

Тя сподели, че е имала две ситуации, които се водят опасни. При едната имало отказ на един двигател по време на излитане на карго самолет над Румъния.
„Действахме според процедурите, тренираме всички аварийни ситуации, които биха могли да се случат“, обясни тя.

Според нея самолетът е машина, която се управлява от хора. За себе си казва, че няма ритуал преди полета, просто се подготвя за него.

„Пилот съм от 2003 г., записах се за парашутист на 19 години, след това започнах да летя на малки самолети и се влюбих в небето“, разказва тя за началото. След това завършила специалност „Авиационна техника“ в Техническия университет, но преди това исках да стана хирург.

„Возила съм Христо Стоичков два пъти, първия път бях втори пилот, а колегата го покани в кабината да се запознаем. Втория път разбрах, че сме го возили, след като кацнахме и за мен беше много приятно, че той ме помни. Имам три деца и с много дисциплина и режим успявам“, сподели още Райна Косева.