Започна се - джигите ще плащат между 60 и 140 лева по-скъпа "Гражданска отговорност". Това сочат тарифите на големите застрахователни компании още днес. Припомняме, че от 23 декември при ценообразуването на задължителната автозастраховка влиза системата „бонус-малус“.

Тя обаче няма да се въвежда централизирано, а всяка отделна компания ще прави своя собствена тарифа за оскъпяване на шофьорите с регистрирани виновно причинени ПТП през последните години. Допреди Коледа застрахователите трябва да качат на видимо място на сайтовете си при какви условия и с колко се оскъпява полицата за такива водачи.

Така например „Евроинс“ и „Дженерали“ официално съобщават през брокери, че вече прилагат системата „бонус-малус“ и посочената цена в онлайн калкулаторите може да се различава от реалната.

Разлика за внимателни и не толкова внимателни шофьори има и в „Армеец“, и в „Групама“, и в „Далл Богг живот и здраве“ и други.

Неформален експеримент за един и същ автомобил с пловдивска регистрация показва изненадващи резултати. Въведени са два различни критерии - с произшествия през последните три години и без произшествия.

Разликата в „Армеец“ излиза 140 лева. За бензинов автомобил с обем на двигателя до 1600 кубика за шофьор без катастрофи "Гражданската отговорност" е 275 лв., а за такъв с произшествия - 415 лв. В „Групама“ пък оскъпяването е 61 лв., в „Далл Богг живот и здраве“ - 75 лв., в „Евроинс“ - 92 лв. В „Левинс“ пък засега наказват с малко шофьорите с ПТП-та, оскъпяването е едва с 6 лева.

Така е много вероятно след Нова година шофьорите, на които им изтича Гражданската, да се окажат неприятно изненадани. След дълго задържане задължителната застраховка поскъпна чувствително в средата на годината, като обяснението беше инфлацията.

Застрахователите се аргументираха с по-високите цени на резервните части, труда в автосервизите и в другите фирми. По същата причина поскъпна и доброволната застраховка "Каско". Все пак голяма част от застрахователните компании дават комбинирани отстъпки при сключване на "Гражданска отговорност" и "Каско" при тях.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук