Смъртта на Ахмед Емин не е политическо самоубийство. То се основава на личен мотив, няма конкретен, директен подбудител. Това заяви психологът Росен Йорданов по бТВ, който доскоро е работел в МВР.
В случая със смъртта на Ахмед Емин се касае за самоубийство от нарцистичен тип. При него личността на човека навлиза в т.нар. "коловоз от очаквания". Близките започват да го възприемат по определн начин - като затворен човек, маниакална личност. Емин започва да навлиза в този коловоз и да се държи по начина, по който очакват другите. След което е изпитал усещане на несвобода, на невъзможност да се справи  и да излезе от ситуацията, за да погледне отново. При тези случаи хората не могат да управляват живота си и губят АЗ-овия контрол. Чувстват се в задънена улица. Не разбират, че това усещане е измамно.
Друг фактор, който влияе, за да се стигне до самоубйство при Ахмед Емин, е неговата родова обремененост - в рода му е имало три самоубийства. Според  Росен Йорданов човек несъзнателно възпроизвежда в поведението си действия от рода.
Параноична е интерпретацията на Ахмед Доган, че се цели заговор срещу ДПС, твърди психологът. Според него  ако има нещо ритуално в самоубиството, то това е изборът на място - сараите на Доган. При тези актове обаче не се цели някаква форма на атака или конфликт с някого, а са опит за сближаване, деформирана форма на контакт.
Йорданов анализира думите на Емин в предсмъртното му писмо, че "не се чувства жертва или употребен", точно като обратен сценарий. Според него обаче той не е "употребен" от Доган, а от най-близките му хора, които знаят всичките му тайни. В предсмъртното си писмо Емин не се обръща към обществото, а към най-близките.
Според психолога лични основания седят в дъното на самоубийството на Емин. По думите му става въпрос за психологически срив. Личността натрупва в себе си срам, вина накърнена чест и достойнство и губи контрол, заключи Йорданов. /БЛИЦ