Напоследък стана модно журналисти и политици да се изкарват „жертви“ на заплахи, за да влезе  името им в обращение в публичното пространство.

Мине се мине седмица или месец и някой реши да натрупа имидж с лъжа, че бил „заплашван“. Сега дойде реда и на псевдожурналиста Атанас Чобанов от „Биволъ“ и Bird.bg, който освен с фалшивите истории, които съчинява в услуга на подсъдими олигарси като Цветан Василев, едва ли може да бъде забелязан с нещо друго в медийното пространство.

След като в събота сайтът Bird сътвори поредната инсинуация по адрес на Пеевски и известния американски лобист Тони Подеста, който според Чобанов имал договори със „свързвани“ с депутата от ДПС лица, псевдожурналистът явно е останал разочарован, че на лъжите му вече втори ден никой не се връзва, нито пък ги тиражира. И е решил съвсем в духа и стилистиката на уважаваните от него агенти на Държавна сигурност, да пробута нова имислица за „покушение“.

С идеята покрай това слабочитаемите му пасквили да получат някаква легитимация. Естествено, какво друго да измисли Чобанов, освен че „поръчката“ срещу него идвала от първия ред в Народното събрание, на който стоят депутатите от ДПС.

Така със сигурност измишльотината му ще намери място в мейнстрийма, ще има сигнали до МВР и прочие, и така поръчката му за поредното оклеветяване на Пеевски, ще бъде изпълнена.

Историята обаче е съшита с бели конци, защото според Чобанов в петък по обяд му се обадило „чуждо правитгелство“, за да го информира за заплаха срещу него, която обаче била „локална“ за България. Явно в бързината да сътвори манипулацията Чобанов е забравил, че от години удобно живее във Франция и паразитира на гърба на френските донъкоплатци, за което гръмна преди време огромен скандал.

Тоест няма как някой да го „заплашва“ локално в България, при положение, че е публично известен фактът, че псевдожурналистът отдавна е загърбил родната територия. С което сам редовно се хвали. Пък и много важен стана изведнъж Чобанов, че цели „чужди правителства“ го информират. Сигурно, запленен от собствената си малозначителност, е решил да се изживява като същински Лари Кинг или Опра Уинфри.

Но кой всъщност е Чобанов, е много добре известно, както и че измислянето на такива „истории“ тип фалшиви новини в стила на Огнян Стефанов и Арман Бабикян, му приляга идеално. Неуспял политик, комсололски секретар в миналото, след промените прелитащ от партия в партия, а накрая разбрал, че чрез медиен рекет и фалшиви новини може да постигне завиден стандарт във Франция, Чобанов твори скандал след скандал около себе си.

В България се прочу с рекета на „Биволъ“ спрямо кметове по Черноморето, после беше подсъдим във френски съд за клевети, а „Фигаро“ го посочи като пример за източване на френски изследователски център. Чобанов има и дебели връзки с Русия, чрез съпругата си Мария Онучко, журналист в изданието „Русия отвъд“, свързвано с кремълската пропаганда.

Така че освен поредната ДС или по-скоро кагебейска история за „заплашване“, от Чобанов друго едва ли може да се очаква. За негово голямо съжаление, на лъжите му повече никой не се връзва.