Сняг заваля на по-високите места в Северозападна България, като на прохода „Петрохан“ вече има и снежна покривка.

Най-обилни и интензивни са валежите именно там, предаде bTV. 

Температурите обаче все още са положителни – около три градуса, затова снегът не се задържа по пътното платно.

Районът е в режим на почистване, машините са в готовност. Осигурени са и необходимите инертни материали, съобщиха пътните власти в региона.


Видео: bTV


Според синоптиците след обяд ще продължи да превалява дъжд, като на места валежите ще са значителни. На места в южните и източните райони ще бъдат придружени и с гръмотевици.

В северозападната половина от страната вятърът ще е от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще бъдат от 8-12° в Северозападна България и по високите западни полета до 18-20° на места в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър.

В същото време жълт код за обилни дъждове е в сила за 19 области на страната днес. Това показва справка на сайта на Националния институт по метрология и хидрология към БАН. В Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна и Добрич валежите ще бъдат съпроводени със силни пориви на вятъра.

През деня облачността ще бъде значителна. Преди обяд ще вали главно в северната половина от страната, а следобед по-интензивно в Южна България, където ще прегърми.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.