Високите цени на кашкавала и сиренето, както и на всички останали млечни продукти, правят производителите много изобретателни, когато се опитват да намалят разходите си колкото може повече, става ясно от репортаж на бТВ.

Вече от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата. „Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, каза пред бТВ Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян.

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние, във вид на сиренина. 

„Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, обяснява Милкана Йорданова. Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук