"Смятам, че това е организирана атака срещу мен, нека изчакаме разследването да приключи и всичко ще се разкрие". Това Радослав Костов - собственик на лютеница "Идеал", цитиран от "Трафик".

До коментара му се стигна, след като  председателят на асоциацията “Активни потребители” Богомил Николов заяви пред Труд, че веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма “Идеал продукт” от Перущица.

Съдържанието на упойващата съставка било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт, показали лабораторни тестове у нас. Олеамид се влага в пластмаса и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога на същите рецептори, които се влияят от марихуаната.

“Изпратихме проби и до лаборатории в Германия и Белгия, които потвърдиха резултатите”, обясни Николов. 

Агенция по безопасност на храните: В лютеницата няма наркотик, веществото е дори полезно

Точно на противоположното мнение в късния следобед в петък излязоха от Агенцията по безопасност на храните. Тези противоположни твърдения накараха креативни айляци да започнат да творят забавни снимки по темата, изобразявайки лютеницата в линии като тези при наркотиците. Някои дори я нарекоха "веселата" лютеница".   

Олеамидът, открит в лютеница „Идеал”, не е наркотик и няма никаква информация, че е опасно за здравето. Това е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9, написаха от БАБХ с писмо до медиите. Експертите са направили проверка, съвместно с УХТ Пловдив и акредитирани лаборатории.