По 500-650 евро на месец може да бъдат изкарани от жилище в центъра на София при отдаване под наем за краткосрочно настаняване чрез платформи като Airbnb.com и Booking.com.
 

В същото време наемът за същия имот при дългосрочно отдаване е 350-400 евро на месец, съобщава „Труд“.
 
Много хора купуват апартаменти в столицата, за да ги дават под наем за по няколко нощувки на чуждестранни туристи. Бизнесът с краткосрочно отдаване под наем обаче изисква много работа – за посрещане на гостите, чистене след тях, дребни ремонти, както и за поддържане на профила на жилището в онлайн платформите.
 
Всяка година броят имотите в София, отдавани под наем чрез Airbnb.com, нараства при относително стабилни наемни нива. През юли 2019 г. средният наем на жилище с една спалня е 35 евро за нощувка като остава непроменен спрямо същия месец на миналата година.
 
В същото време средната печалба от имот нараства с 5%, достигайки 516 евро, което се дължи на ръст на гостите. През 2015 г. в платформата Airbnb.com се предлагаха около 600 имота в столицата , а сега те са над 3000.
 
„Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен“.
 
Това коментира Ефтим Ефтимов, създател на платформа за споделено инвестиране в недвижими имоти, които се ремонтират и продават на по-висока цена или пък се отдават за краткосрочен наем.
 
Много от регистрираните в Airbnb.com жилища са просто експеримент – собственикът не живее в апартамента и го пуска под наем, но не го управлява професионално, което води до по-слаби финансови резултати.
 
София е сред градовете на Балканите с най-висока запълняемост на имотите за краткосрочен наем – близо 65%, при средно 55% в Букурещ и Белград. За краткосрочно настаняване се отдават предимно жилища с една спалня и хол с разтегателен диван или с две спални, в които могат да отседнат до 4 души.
 
Апартаментите не са големи, тъй като така се постига по-висока доходност, разказа Ефтим Ефтимов. Най-често в жилища за краткосрочно настаняване отсядат чуждестранни туристи с по една раница, които идват в София чрез полетите на нискотарифните авиокомпании.
 
Те остават за 3-5 дни, за да разгледат една столица на държава от ЕС.
 
Разглеждат забележителности и имат интерес към нощния живот. Затова най-търсени са жилищата в центъра на София – на 3-5 минути от най-важните забележителности.
 
Тези туристи често искат да посетят за един ден Банско или Седемте рилски езера. В жилища за краткосрочно настаняване в София понякога отсядат и българи от други населени места, както и хора, които идват в столицата по бизнес.
 
Това личи от изискването им в апартамента да има бюро, на което да могат да работят. Затова интерес има и към отдаваните под наем жилища до Бизнес парка София.