Спекуланти се възползваха от истерията около смъртоносния коронавирус и обявиха космически цени за предпазните маски, съобщава BulNews. 

Тревогата на хората заради коронавируса направи намирането на маските в аптеките почти невъзможно, а някои хитреци решиха да се възползват от момента и да ги търгуват на скандалната цена от над 100 лева на кутия, в която има 50 броя. 

След новината, че смъртоносния вирус се приближава към България, в сайтове за онлайн пазаруване започна да гъмжи от продавачи, предлагащи предпазните маски с огромна надценка. Ако преди се намираха на цени от 6 до 20 стотинки на брой, сега се търгуват между 2 и 6 лв.

"Ние ги продавахме по 7 стотинки. Сега има по лев, лев и нещо на едро се продава бройката. Аз също имам предложение за такива цени, но не ги купувам. Те се предлагат от случайни хора, които не се знае от къде са ги намерили и най-вероятно нямат и право да ги търгуват с медицински изделия. Спекулантите много бързо се появиха", коментира аптекарят Николай Костов. 

Според него спекула има както по веригата, така и още на ниво производител. 

„Още от завода тръгват на 6 - 8 долара на една маска. Цените на маските всеки ден се променят. Някои използват момента, за да забогатеят, защото става дума за стотици хиляди левове", добавя Костов. 

Проверка в Интернет показва, че цената на кутия маски със 50 бройки е стигнала 100 лв. За сравнение, цената на кутията до скоро варираше между 3 и 4 лв.

Аптекарите сигнализират, че освен маските започват да се изчерпват дезинфектантите и термометрите.