Прекараното пред компютъра време може и да е полезно за тийнейджърския мозък, сочи ново изследване на екип от Оксфордския университет. Противно на опасенията на родителите, учените твърдят, че не е толкова лошо юношите да се застояват пред монитора, но разбира се, с мярка. Специалистите дори са изчислили точност времето, до което това не е опасно – 257 минути.
Според техните изследвания, 4 часа и 17 минути е оптималното време, през които младежите да събират информация и да развиват социални връзки. Едва след този момент, онлайн активността може да стане опасна.

„Нашите резултати показват, че умереното застояване пред екрана не пречи нито на здравето, нито на психологията на подрастващите“, посочват авторите на изследването, цитирани от Daily mail, предава БГНЕС.

За да достигнат до тези изводи, специалистите анализирали общото поведение на стотици тийнейджъри.

Сред тях най-популярни вече са смартфоните, които постепенно изместиха компютъра и телевизора от полезрението на юношите. И в този случай учените съветват да не се борави с телефона повече от 4 часа и 17 минути, тъй като след този период започват да се усещат както физически, така и психически вреди върху личността.

Що се отнася до телевизора – той е безопасен в рамките на 3 часа и 41 минути.

Тези тенденции остават дори след като изследователите отчитат фактори като пол, етническа принадлежност и социално-икономически статус.

Учените все пак призовават младежите за умереност по отношение на технологиите.