Българските власти взеха решение да прекратят предаванията на Световната служба на Би Би Си на английски език, които могат да се приемат в София.
Българският Съвет за електронни медии /СЕМ/ разгледа на редовно свое заседание искането за предсрочно прекратяване на договора за излъчване на емисиите на Би Би Си.
В съобщението на Съветът за електронни медии се казва, че "подаденото заявление изхожда от управомощено лице и, че в закона е предвидена възможност лицензия да бъде предсрочно прекратена по искане на лицензианта, счита че следва да постанови исканото прекратяване".

Българските власти чрез СЕМ от 3 години правят опити да отнемат честотата на Би Би Си в София, тъй като тя според запознати лица представлява интерес за медийни магнати в България.
Британската корпорация водеше продължителна съдебна битка със СЕМ, но в крайна сметка реши да се откаже от намерението си да продължи предаванията в София, за да спести средства.
Претенциите към честотата на Би Би Си в София започнаха веднага след закриването на Българската редакция на Световните служби през октомври 2005.
Българските власти обосноваха искането си за отнемане на лиценза на Би Би Си с това, че в него е предвидено да се излъчват определен брой предавания на български език, което стана невъзможно след закриването на Българската редакция.
Това е единственият случай в историята на Световната служба на Би Би Си, когато корпорацията се отказва доброволно или под натиска на местните власти от своя честота в европейска столица, информира Kafene. /БЛИЦ