Петър Тенов е онкоболен мъж с рак на дебелото черво и метастази, които отиват към черния дроб и панкреаса. До момента той е бил лекуван в "СофияМед", но след обявяването на извънредното положение се оказва, че лечението му трябва да бъде временно прекъснато. Състоянието му зависи изцяло от редовните химиотерапии. 

Съпругата на Петър Тенов се свърза с БЛИЦ, за да разкаже от първо лице за цялата ситуация и да апелира бързо да бъде намерено решение, защото мъжът й не е единственият човек, чиито живот зависи от това. 

Историята на Светла и Петър е покъртителна и е добре отговорните институции да се вслушат в нея и час по-скоро да отворят най-добрата частна болница в България, а не да я държат под карантина с абсурдни доводи. 

"Софиямед" е затворена. Той е в изключително тежко състояние и ако не го приемат на 28 март за химиотерапия, не знам какво може да се случи. Не е само той, а стотици хора с подобен проблем. Много хора се приемат планово през 15 дни, защото това е животоспасяващо за тях. Трябва да бъдат на лечение", коментира Светла Тенова пред медията ни. 

Тя е категорична, че болницата спазва всички хигиенни условия, а специалистите са на световно ниво. 

"Недопустимо е и обричат много хора да загубят живота си. Трябва да бъдат лекувани, а не да стоят вкъщи. Страх ме е, че той вкъщи вдига температура. Аз знам, че на всеки 15 дни мога да разчитам на тези хора. Аз съм по цял ден на работа, а той е вкъщи", продължи разтревожената съпруга.  

"Аз съм изключително доволна от целия персонал и отношението е невероятно. Не съм срещала такива лекари. Преди 4 години ми се случи същото нещо и съм крайно възхитена от това отделение. Трябва да се направи нещо и тези хора поне да бъдат лекувани", каза още тя пред БЛИЦ. 

Жената подчерта, че химиотерапията е изключително важна за процеса на възстановяване, тъй като с натрупване подобрява състоянието на болните. 

"От продължителността на лечението зависи живота му. Той отслабва и състоянието му се влошава. Той не губи надежда и казва, че когато се оправи ще продължи да работи", заключи г-жа Тенова пред БЛИЦ. 

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ