За съжаление не се сбъдна надеждата, че в сряда ще се потвърди констатираното между понеделник и вторник в Италия макар и нищожно намаляване на заразените от коронавирус, пише "Монитор".

Напротив, броят на поразените от напастта само за 24 часа хора достигна 3526 души, като ръстът в сравнение с вторник бе 12,6% или с два процента повече от прeдишното денонощие.

Починалите пък между вторник и сряда са се увеличили с 16%, достигайки 345 души, докато излекувани са били напълно 191 души или със 7% повече отколкото предишния ден.

Като цяло според официалната статистика от началото на епидемията на 20 февруари на Апенините са били регистрирани 31 506 случаи на заразени хора, от тях 2503 са предали Богу дух, а 2941 са били излекувани.

Потомственият оптимизъм на италианците бе помрачен и от оповестените сметки на екип от видни лекари и математици, според които истинският брой на заразените в момента от „Sars – Cov – 2” в Италия е поне 100 000 души.

Особено драматична продължава да бъде ситуацията в областта Ломбардия, където след като се развихри до максимум в района на град Бергамо, заразата вчера и днес буквално превзе намиращия се на 50 км източно голям град Бреша.

Ситуацията бе особено нажежена от решението на пощенските служители в двата района да не ходят на работа, заради смъртта на две техни колежки, причинена от „Ковид-19“.

В безизходица пък започват да изпадат санитарните власти, тъй като се оказа, че все повече лекари и медицински сестри, които са на първата линия във войната с коронавирус, не се явяват сутрин на работа, поразени от него и принудени да се лекуват.

Засега заболелите доктори, сестри и санитари са около 8% от всички действащи в областта, но опасенията са, че техният брой ще се увеличава още и може да постави на колене здравеопазването.

Нещо, което вече прави липсата на достатъчно легла в отделенията за интензивно лечение и от завчера много пациенти се извозват със самолети в Южна Италия, където заразата все още не се е развихрила както в Ломбардия и има свободни места.

Изглежда обаче, че и този съвсем хуманен ход не успокои духовете на обхванатите от основателен страх италианци, тъй като днес сутринта пациент с „Ковид-19“ на изкуствено обдишване почина в полет към град Бари.

А вълна на недоволство предизвика съобщението за хванатите „в крачка“ в Неапол десетки лекари, които сами си разписали един на друг болнични листове и престанали да се явяват на работните си места.

Другото, с което властите се борят през тези часове, е прословутата недисциплинираност на италианците.

Просто защото те продължават да не се вслушват в призивите да си стоят вкъщи и да не излизат навън. Като от понеделник до сряда в страната са били констатирани 43 000 случая на нарушаване на разпоредбите, а 8000 души са дадени на прокурор.

Особено тежко е наказанието за онези, които въпреки че са под карантина, излизат навън – те трябва да платят глоба от 12 хил. евро и да лежат от три до 6 месеца в затвор.

А в Милано от вторник парковете и градските градинки се охраняват от полицаи с мотори, които връщат веднага вкъщи всички онези деца и възрастни, които са излезли да се разходят на слънце.

Органите за сигурност започват и повсеместно „дигитално следене“ на нарушителите сред лицата под карантина, чието движение ще бъде засичано от клетките за мобилна телефония, държащи „под око“ всички GSM-и.