Куп несъответствия и неверни свидетелски показания установи проверка на БЛИЦ по случая с арестуваните в Пловдив началник на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицаят Атанас Качаков, бизнесменът и бивш борец Данаил Димитров, известен с прякора Дидо Ръкавицата и Симеон Иванов.

Пред БЛИЦ юристи коментираха, че случаят е съшит с бели конци, че такова натопяване отдавна не е имало и че скоро ще стане истински скандал, след като наяве излязат конкретни доказателства за това, че свидетелят и обявеният за жертва Фарук Манаф от сопотското село Анево не е това, за което се представя. 

Припомняме, че преди повече от седмица беше арестуван шефът на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицаят Качаков, Дидо Ръкавицата и Симеон Иванов. Според твърденията и на полицаите, и на последните двама, които са цивилни, те не се познават помежду си.


Дидо Ръкавицата

Качаков навремето е тренирал класическа борба, Ръкавицата е тренирал свободна борба. Има разпитани двама свидетели, които твърдят, че са гледали видеоклип, на него се виждало как Ръкавицата бие Манаф. Там присъствали и полицаите. Няма обаче данни ченгетата, както се твърди от свидетелите, да са били на място.

Според адвоката на Атанас Качаков Стоян Донков такъв видеоклип не съществува и това ще се докаже по време на процеса. 

Манаф твърди, че след като е бил отвлечен пред Трето РУ и закаран в спортна зала в Пловдив, полицаят Атанас Качаков го е държал близо 2 часа клекнал на земята, биел го е по тялото и давал възможност на Дидо Ръкавицата да го изтезава сексуално като му усуквал скротума.

Смразяващи твърдения за сексуални изтезания от жертва на наказателния отряд на пловдивското Трето РУ

Това според експерти води до страшна болка и припадък, до невъзможност да се движи, но по делото няма данни за подобно поведение на Манаф. На другият ден след отвличането и изтезанието, за които твърди Манаф, той си вади медицинско, което потвърждава, че по тялото му има травми, но те не са в областта на гениталиите.

По думите на Фарук Манаф той е бил отвлечен на 16 ноември миналата година. На 17 ноември той пуска жалба заедно с адвоката си за станалото във Вътрешна сигурност. Твърди, че предният ден над два часа четиримата мъже са го били, че е  бил целият окървавен.

На 17-ти, когато отива да се освидетелства, съдебният лекар констатира, че всички травми по тялото на Фарук Манаф и всички кръвонасядания отговарят изцяло на формата и релефа на тъканта на пуловера, с който е бил облечен по време на прегледа. Тоест разследващи се чудят, как така на 16-ти младият мъж е бил окървавен и със същия пуловер по време на побоя, а на 17-ти ноември той е със същият този пуловер в София.

Всичко това е документирано от съдебния лекар. 

В края на миналата година Фарук е заловен от карловските полицаи с дрога. Прокуратурата твърди, че наркотиците са хвърлени поръчково в колата на мъжа и после е било съобщено на ченгетата, които направили обиск и намерили забранените вещества. За това се считало, че Фарук Манаф е невинен и жертва на полицаите и на останалите двама.

Никой обаче не отбелязва факта, че информаторите, които уж подали сигнал, че Фарук държи дрога в колата си, не са насочили карловските полицаи и към дома му, а подали сигнал само за дрога в колата. Ченгетата обаче отишли и в къщата му намерили също дрога. 

След това Манаф, който официално е бил арестуван за наркотици, е бил освободен от ареста. Три месеца обаче е бил зад решетките и на няколко пъти му е отказвана по-лека мярка. В последствие срещу парична гаранция младият мъж е пуснат на свобода срещу парична гаранция, сега дава противоречиви показания.

Проговориха жертвите на закопчаните пловдивски ченгета

Той твърди, че е бил отвлечен около 14.30 часа пред Трето РУ. После бил откаран в спортна зала, в която го изтезавали. Тя се намира до стадион „Ботев“. Би трябвало, дори и при най-интензивния трафик колата, с която е отведен, да бъде пред залата около 14.40-14.45 часа.

Разпечатката от телефона на Манаф обаче показва, че мобилното устройство е било до 15.15 часа в Трето РУ, където Манаф бил извикан за справка относно някакъв стар случай. Противоречиви са и показанията за модела и цвета на колата, с която бил отвлечен, веднъж цветът бил син, после червен.

По информация от различни източници, Манаф откраднал дрога от склад на Ръкавицата, за това той и Симеон Иванов го отвлекли и го малтретирали. Има информация, че той е продал наркотиците заедно с бивш ръководен орган на МВР, който вече не е в системата. До момента обаче Дидо Ръкавицата заявява, че не е участвал в отвличане и побой и казва, че не се познава с полицаите.

Има ли нещо подобно и случаят и с обвинения шеф на Трето РУ Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков. Според официалната версия двамата отишли в село Болярци, за да крадат марихуана от склад. Какво всъщност се е случило? От два независими източника БЛИЦ научи следното.

Самуил Хаджиев отива в Болярци по сигнал на информатор, че има склад с много незаконна дрога. Предупреждава и шефа си-старши комисар Йордан Рогачев.

На място двамата виждат охраната на склада, която им казва, че охранява склад с технически коноп, който се използва в текстилната промишлености и  който технически коноп няма нищо общо с използвания от наркоманите наркотик. Тоест дрога за продаване и печалба в склада в Болярци на практика няма.

Пазачът казва, че базата е регистрирана, всичко е законно. Рогачев звъни на началника на РУ Асеновград, който потвърждава, че има такъв склад, че всичко е  законно и че полицаите от Садово, на чиято територия е село Болярци, редовно правят проверки. Преди на място да отиде Рогачев, обектът се пази от двама оперативни работници. Има видео запис за това.

Така в цялата схема се замесва името на полицая Атанас Качаков, но категорично той не е бил там, заяви адвокатът му Стоян Донков. Той каза още, че на видеото се вижда не Качаков, както твърди обвинението, а единият от двамата оперативни работници и никой не си е направил труда да провери това. 

Когато става ясно, че складът в Болярци е законен, Рогачев, полицаите и Хаджийски си отиват. Това е цялата истина и тя скоро ще излезе наяве, коментираха още нашите източници. 

Към момента и четиримата обвиняеми са в ареста. В четвъртък Апелативен съд отказа да ги пусна на свобода с по-лека мярка.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ