Коронавирусът, който причинява COVID-19, може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, което е далеч по-голямо от "безопасното разстояние" при предаване на заразата, препоръчано от здравните власти по света.

Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски правителствени епидемиолози, цитирани от англоезичното китайско издание South China Morning Post, предаде БНР.

Изследователите също така откриха, че коронавирусът може да продължи да съществува с дни на различни повърхности, на които са попаднали капки от дихателните пътища на заразен човек.

Това повишава риска от предаване, ако неподозиращите хора докоснат такава повърхност и след това се потъркат по лицето.

Продължителността на времето, през което издържа на повърхността, зависи от фактори като температурата и вида на повърхността.

Например при температура около 37 градуса по Целзий Covid-19 може да оцелее два до три дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия.

Тези констатации от група официални изследователи от китайската провинция Хунан, разследващи случай на вирусни клъстери, сякаш оспорват съветите на здравните власти по света, че хората трябва да останат разделени на "безопасно разстояние" от един до два метра.