В Софийска градска прокуратура се води досъдебно производство, образувано на 15.09.2015 г. с постановление на прокурор от СГП, срещу неизвестен извършител за извършено документно престъпление – по чл. 308, ал.1 от Наказателния кодекс - съставяне на неистински официални документи.


Това става ясно от съобщение на прокуратурата по повод аферата с четирите различни подписа под документи на Христо Иванов по времето, в което той беше правосъден министър.

 


 
"На 29.12.2014 г. и на 11.03.2015 г. били съставени неистински официални документи - Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с лицето Х.В.А., поради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с лицето П.Й.Ц., от името на министъра на правосъдието, с цел да бъдат използвани", посочват магистратите", посочват от прокуратурата.

След като БЛИЦ извади аферата на бял свят, Иванов заведе дело срещу медията и срещу в. "Труд", а паралелно с това твърдеше първоначално, че информацията не е вярна, а след като бе заклещен с доказателства, обяви под сурдинка, че в някои момент бил зает и го подписвали други служители от правосъдното ведомство. За подобно безобразие той трябваше да бъде изритан от правосъдното министерство, в което се съхранява държавният печат, но тогава Бойко Борисов прояви милост и го остави на поста му.
 


Месеци по-късно Народното събрание бламира абсурдната правосъдна реформа, която предложи Христо Иванов и той се принуди да приклекне и да подаде оставка.
Веднага след това Иванов плонжира пред кръга "Капитал" и бе обгрижен от електронните му страници. Това вероятно му даде криле да създаде бутиковата партия "ДАЙ България", но след това избирателите подрязаха крилете му и той се приземи без парашут върху политическото сметище.

"В хода на разследването е била изготвена комплексна експертиза, според заключението на която подписът в графа „министър“ на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието не са положени от Христо Иванов - министър на правосъдието към онзи момент.

Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните служители в Министерството на правосъдието. Печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието, е автентичен, съгласно изготвената експертиза.

Проведени са били разпити на лицата, чиито правомощия били прекратени с процесните заповеди. От разпитите им е било установено, че независимо от факта, че подписите за „министър на правосъдието“ не били положени от Христо Иванов, техните правомощия били прекратени, както и произтекли всички правни последици от неистинските документи", посочват от държавното обвинение по повод разследването за различните подписи на печалноизвестния министър.

След проведеното разследване, с постановление от 03.08.2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство е било спряно, на основание чл. 244, ал.1, т.2 от НПК, а именно - неразкриване на извършителя на деянието.

Поради възникнали нови факти и обстоятелства, съгласно разпоредбите на Наказателно–процесуалния кодекс, с постановление от 28.04.2020 г. на наблюдаващия прокурор, наказателното производство по делото е било възобновено, с оглед необходимостта от извършването на допълнителни действия по разследването за разкриване на обективната истина.

Сред тях са установяване и подробни разпити на нови свидетели, в това число длъжностни лица през инкриминирания период - заместник-министри, началник-кабинет и други.

Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства относно подготовката, движението, съгласуването и подписването на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието, за които е установено с експертиза, че са неистински.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване, с оглед установяване самоличността на лицето, което е положило подпис в официалните документи, вместо министъра на правосъдието в инкриминираните заповеди.