Гласуването на бюджета в Столична община предизвика десетки дебати в общественото пространство, сред които граждани, управляващи, общински съвет и кметове се опитаха да открият отговорите на най-наболелите за столицата ни въпроси.

Бюджетът се превърна и в чудесно оправдание за безсилието на много районни кметове, които досега се оправдаваха пред гражданите с негласувания бюджет, а сега започват да се оправдават с малкото средства, предвидени в него.

Такава е и ситуацията в район „Лозенец“, където новия кмет обеща на гражданите нов облик на кварталите, подобряване качеството на животи въобще – влизане в 21 век. Но, за съжаление, нищо от обещаното не се случва на практика.

Достатъчна е една разходка в кварталите на Лозенец, за да се види, че нищо не се е променило след избирането на Константин Павлов – Комитата за кмет.

Състоянието на тротоарите и голяма част от улиците в района е плачевно, нерегламентираното паркиране е изнервило всички до краен предел, а освен това е причина за почти непрекъснато замърсяване на улиците.


Жителите в района са принудени да се спасяват сами както намерят за добре, а за да си осигурят поне малко чист въздух инсталират системи за пречистване на въздуха в домовете си. Вижте как изглеждат филтрите на тези пречиствателни средства:
 


Снимка на силно замърсен въздушен филтър, публикувана от гражданин на кв. Лозенец в групата „Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец", Столична Община, гр. София“

Просто живеем в "дивия запад" и нищо не се случва– възмущават се гражданите на кв. „Витоша“ в специално създадена за това група – „Една крушка не е завита, една улица не е измита, една дупка не е запълнена, един тротоар не е започнат, всеки си спира където си иска, камиони цапат и рушат улиците“.

Да не говорим какво трябва да преживяват майките с колички или хора с увреждания, които са решили да живеят в този иначе престижен квартал. Липсата на използваеми тротоари и неработещото улично осветление превръща ежедневието на пешеходците в истински ад!

Във специално създадена фейсбук група гражданите на район „Лозенец“ ежедневно сигнализират за неволите си и изглежда, че търпението им е вече към своя край:
 


Публикация на граждани във фейсбук групата „Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец", Столична Община, гр. София“

Добре де, толкова ли е сложно да се изиска един полицай с кочан фишове да се разходи по Черни връх от Кошарите до Сребърна и да изкара за бюджета няколко хиляди лева на ден от спрелите “за малко”. Воля ли няма или?!?“ – не спират да се възмущават хората от квартала.

При това, възмущението им идва 4 месеца, след като Константин Павлов обеща на гражданите „незабавна работа“ по възстановяване на тротоарите и осигуряване на достъпна среда! Явно „незабавната работа“ ще трябва да почака!

Въпреки че бюджетът на районните кметове се определя от Столична община, има редица проблеми, за които се изискват минимални средства, а за някои от тях е достатъчна дори и само воля! Нима район „Лозенец“ няма достатъчно средства за един тротоар? За една осветителна крушка? За изчистването на боклуците, храсти, висящи кабели?

Повечето бяхме много добронамерено и оптимистично настроени към новия кмет, но за съжаление засега не е налице очакваният резултат. Ясно е, че за големите промени трябва време, но поне да виждахме малките.“ – възмущават се доскорошните поддръжници на Константин Павлов – Комитата.

Или за пореден път се натъкваме на гръмки предизборни обещания, много популизъм и след спечелването на изборите – пълна амнезия!

Все по-ясно е, че новият кмет на „Лозенец“ всъщност не се интересува от проблемите на гражданите и хитро – философски дори – се опитва да скрие безсилието си зад измислени проблеми с политически привкус, които обаче, изобщо не вълнуват жителите на района.

Изглежда, че Павлов все още не е осъзнал, че вече не е протестър, а кмет на район „Лозенец“ и от него хората искат да решава проблемите им, а не да си измисля такива, които ще му осигурят медийно внимание.

Колко ли още ще търпят това гражданите на „Лозенец“, които и преди, и след изборите искат само едно – да живеят достоен живот, а не да бъдат използвани като пионки в нечии политически игри?!