И към 17 часа продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен като"Велико народно въстание". 

Участниците в него реагираха на новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция.


Дариткова с извънредни новини след горещата среща с ВМРО за Конституцията

Протестиращите обявиха, че това няма да ги откаже от протеста и продължават да искат оставка на кабинета.

От т.нар. Отровно трио написаха във Фейсбук: „120 гласа за обсъждане на ВНС, което няма да се състои, защото няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума само за задържане на власт и шанса да си купят изборите! Въстанието продължава!“

Остава кордонът пред сградата на НС.

Прозвуча команда за кръв на протеста: Мъжете насам! Давайте бомбите! ВИДЕО

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред НС. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците ескалираха около 9:45 ч и продължиха към 12 ч.

В сградата, която е обградена от протестиращи, вече почти няма депутати. 

Многократно напрежението се засили при опити на протестиращите да пробият полицейския кордон и да влязат в Събранието. Имаше сблъсъци, пострадали и задържани. Дойде и линейка.

Към сградата на парламента полетяха яйца, домати, ябълки и пълни бутилки с вода, както и бомбички, пиратки и димки.

Мор на протеста: Ето колко са ранени, обгазени и откарани в болници до момента

Стълкновенията бяха основно между първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на НС. На няколко пъти протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. В този първи ред се забелязват и членове на партия "Възраждане" със знамена.

Полицията засега не предприема действия по премахване на протеста. Протестиращите от своя страна обвиниха полицаите, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. 

Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход засега са концентрирани всички усилия на протестиращите. На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени са големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на жандармерията - около 300 души. 

След 12:30 протестиращи хвърлиха запалена слама по силите на реда. Кордонът пък успя да изблъска част от тях.  

До инцидент с един от протестиращите се е стигнало на столичната ул. "Леге" около 13 ч. след опит за неговото задържане от страна на полицията. Мъжът е бил освободен, след като други протестиращи са блокирали пътя на униформените.

Протестиращи наръгаха полицай с нож, пробваха да запалят живи униформените ВИДЕО

Над 40 повиквания до "Спешна помощ" за обгазени хора има до момента, съобщиха от столичната спешна помощ. 21 пострадали са откарани в болница. 16 са хоспирализирани - полицаи и протестиращи. 7 линейки са на площада и оказват помощ на пострадалите 

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите. 

Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.

Отец Дионисий - едно от лицата на протеста, е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош. Към 12 ч. свещеникът се появи отново на пощата и отново призова за оставка.

Над 20 са обгазените полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства. 

Шефът на СДВР с горещи разкрития за золумите на метежниците от протеста

"Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание."

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител" и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса към 11:15 ч.