Повече бус ленти са направени в големите градове срещу замърсяването и автомобилния трафик. Задръстване от автомобили има сутрин в час пик в бус лентата на бул. „България“ в София. Това внася напрежение в пътниците, които закъсняват за работа, съобщава bTV.
 
Между 5 и 10 на 100 от автомобилите си позволяват да минат бързо по бус лентата на булеварда, показва преброяване. Така нарушителите получават приоритет с поне 10 минути по-бърз достъп до центъра, за сметка на чакащите в останалите две колони. А за мнозинството, което спазва правилата, остава още един повод за горчиво усещане, че нарушителите са безнаказани и имат приоритет по софийските улици.
 
Шофьорите от градския транспорт споделят, че все пак лентата върши част от своята работа.
 
„Ако не беше бус лентата, щях да съм закъснял с 20 минути, а сега съм почти навреме“, посочва шофьор на автобус.
 
Полицията провежда акция срещу нарушителите в 8 сутринта. Нарушителите са стотици,  но тези които ще бъдат глобени тази сутрин са единици.
 
Християн Петков, директор на Центъра за градска мобилност, заяви, че бус лентата на булевард „България” намалява времето за придвижване на градския транспорт. По думите му ако градският транспорт е точен и бърз, повече хора ще го използват, а това е мярка срещу замърсяването.