Един на всеки четирима души страда от алергия, но не всеки се консултира с лекар за своите оплаквания и не получава точна диагноза. Това нарежда алергиите сред най-нелекуваните заболявания в съвременния свят.
&bdquo;Заради полените и цъфтежа на дърветата, алергиите се обострят през пролетта. От тях най-разпространена през топлите месеци е сенната хрема, която причинява кихане, сълзене на очите, сърбежи в носа, гърлото и ушите, както и загуба на концентрация. Повечето от пациентите не знаят, че тези състояния могат да бъдат избегнати с правилното лечение. За него обаче е необходимо да се знае какво точно предизвиква алергията&rdquo;, казва д-р Марта Райкова, специалист по клинична лаборатория.<br /> <br /> Алергията представлява нарушение във функционирането на имунната система, което води до свръхреакция към обикновено безвредни субстанции за организма, наречени алергени. За повечето хора алергията може да се прояви с леки, дискретни оплаквания, а за други алергичната реакция може да е по-сериозна и да изисква лечение. Симптомите на алергия са с различна тежест и проява. Те могат да варират от леко парене на очите, ринит, екзема до астматични пристъпи, повръщане, диария и в тежки случаи алергичен шок. Той може да е предизвикан от специфични храни, лекарства или ужилвания от пчели и други насекоми.<br /> <br /> <strong>Как да разберем към какво сме алергични?</strong><br /> <br /> Имуноглобулин Е е белтък произвеждан от човешкия организъм , който играе една от главните роли при алергичните реакции. Когато пациентът е алергичен към определено вещество, което по принцип е безвредно за организма, например домашен прах, имунната му система погрешно го тълкува, като вредно и реагира срещу него. Тази реакция се изразява в образуване на имуноглобулин Е . Като резултат хората , които страдат от алергия имат повишени нива на имуноглобулин Е в кръвта. За всеки отделен алерген в човешкото тяло се произвежда специфичен имуноглобулин Е. Количеството на имуноглобулин Е в тялото се измерва с кръвен тест, който дава ценна информация дали оплакванията на пациента се дължат на алергия и на кой алерген конкретно.<br /> <strong><br /> Кога да си направим тест за алергии?</strong><br /> <br /> Кръвният тест за алергия е бърз и лесен и се препоръчва на хора, които проявяват някой от симптомите на алергичните състояния. Оплакванията на пациентите могат да имат различна причина и поради това да изискват различно лечение. Кръвният тест и правилната диагноза ще дадат отговор на въпроса дали се касае за алергия или друго заболяване, като по този начин ще се избегне възможността да ненужно, а оттам и неефикасно лечение. От своя страна отрицателно изследване ще докаже със сигурност, че оплакванията на пациента не се дължат на алергия.<br /> <u><br /> </u><a href="https://zdrave.to/konsultacii/1229-koi-lekarstva-prichinqvat-alergii" target="_blank"><span style="color: rgb(128, 128, 0);"><u><strong>И това е интересно:&nbsp;Кои лекарства причиняват алергии? - Четете още на най-полезния сайт zdrave.to</strong></u></span></a><br /> <strong><br /> Това, че като дете сте имали котка, не означава, че след години няма да развиете алергия</strong><br /> <br /> Чувствителността към алергени се променя през живота на пациента, затова и едно единствено изследване не е достатъчно. С възрастта понякога алергичните оплаквания изчезват, а друг път прерастват в по-сериозни. Например, ако в детството си даден пациент не е бил алергичен или дори е имал котка или куче, това не означава, че след години няма да развие алергия към домашния любимец на собственото си дете.<br /> <br /> <strong>Разлика между хранителна алергия и хранителна непоносимост</strong><br /> <br /> По-малко от 2% от населението страда от хранителна алергия, а в същото време около 45% от хората са засегнати от различни форми на хранителна непоносимост. Въпреки че симптомите им често се препокриват, двете състояния не трябва да бъдат бъркани, защото това може да попречи на правилното лечение. Един от важните признаци, по който могат да бъдат различени е, че хранителната алергия се проявява много скоро след консумация на съответната храна, докато при хранителната непоносимост реакцията на организма е налице след няколко дни.<br /> <br /> &bdquo;Симптомите на хранителна непоносимост имат голям диапазон и могат да варират от гадене, запек, диария, подуване на корема, газове, колит през наднормено тегло до мигрена, главоболие и намалена концентрация на вниманието. Тя може да предизвика и променливо настроение, депресия, безпокойство, умора и хиперактивност, както и ставни болки, мускулна слабост, екземи, обриви и други&rdquo;, обяснява д-р Марта Райкова.<br /> <br /> Оплакванията при хранителна непоносимост се проявяват няколко дни след консумацията на погрешната храна и могат да продължат седмици, затова е много трудно да се посочи коя храна ги причинява. За да се установи това, при изследването за хранителна непоносимост се измерва нивото на антителата срещу различни видове храни в кръвта на пациента.&nbsp;<br /> <br /> &bdquo;Когато изследването покаже повишени нива на антитела срещу определена храна, тя трябва да бъде изключена от менюто на пациента за 3 месеца. След като оплакванията отзвучат, той може постепенно да започне да я консумира отново. Тези промени в диетата обаче трябва да се правят само и единствено под наблюдението на лекуващия лекар&rdquo;, съветва д-р Райкова.<br /> <br /> Хранителната непоносимост не е наследствена и може да се дължи на ензимна недостатъчност или на имунен отговор на организма. Важно за родителите е да знаят, че завишената консумация на шоколад, яйца, фъстъци и риба може да доведе до хранителна непоносимост към тези храни при децата.<br /> <br /> <br />