Ваучери на стойност 210 лева за почивка в България ще получат държавните служители от първа линия в борбата срещу разпространението на епидемията от COVID-19. Това реши кабинетът на заседанието си днес.

От безплатните талони за почивка могат да се възползват лекари, медицински и немедицински специалисти, работещи в лечебни заведения, служители на регионалните здравни инспекции, центровете за Спешна медицинска помощ и Националният център по заразни и паразитни болести, трудещи се в районните здравноосигурителни каси, командировани в регионалните здравни инспекции, полицаи, служители в социалното ведомство и в Националното тол управление.

Ваучерите ще могат да се ползват за ваканции с минимална продължителност от 7 нощувки. Те ще се изплащат авансово, 14 дни преди ползването им. За ваучерите няма да се дължат данъци и здравни осигуровки, а и сумата им няма да се включва в облагаемите доходи. Средствата за талоните ще са от бюджетите на здравното, социалното, вътрешното, регионалното и военното министерства.

Помощта ще може да се използва еднократно до 30 ноември 2021 г. в категоризирани места за настаняване.