Змии притесниха жители на Димитровград и София. В първия случай усойница е стреснала мъж в Димитровград. Той все пак е заснел влечугото и е отправил предупреждение към местните жители, пише Глас нюз бг.

"Внимание! На парк "Вапцаров" е забелязана - алеята от старото кино към Планетариума", алармира Гочо Вълчанов.

Мъжът определя видът на змията като усойница, въпреки че имаше предположение и за пепелянка, което не е правилно в случая.

Някои граждани приканват мъжа да убие змията, за да не се размножи.

"Убийте я, ще се размножи и ще напълни парка със змии", съветва Петрана В.

Други обаче не смятат, че това е наложително.

"Ох, "убийте я, та убийте я"... Познавам хора с повече отрова в езика от нея. Гледате си в краката и внимавате. Змиите са едни от най-малко агресивните животни. Трябва да е заплашена, за да атакува, иначе бяга.", посочва Анастасия Г.

Усойницата има сравнително дебело тяло, а средната им дължина е 55 см. Максималната дължина варира според региона, като в Швеция са регистрирани най-големите екземпляри с дължина 104 см.

Отровата на усойницата е силно токсична, но поради факта, че инжектира твърде малко количество от нея (10-18 mg при екземпляри с дължина 48-62 cm), ухапването рядко е смъртоносно.

В София мъж е попаднал на водна змия между квартали Дружба 1 и Дружба 2.

"Близки срещи от 3-тия вид. Днес на кучешката поляна между Дружба 1 и 2. Гледайте си в краката и имайте едно наум!", предупреждава Борис Божинов, който е снимал и видео.

Столичанин успокоява, като потвърждава, че става дума за водна змия и няма поводи за притеснения.

Божинов все пак уточнява, че поради многото бактерии в устата им, заради храненето с мишки и жаби, много лесно може да стане тежка инфекция. Затова е необходима инжекция против тетанус.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук