Въпреки мерките срещу коронавируса морските градове вече се готвят за летния сезон - с надеждата, че до юни извънредното положение ще бъде отменено. Бургас, например, готви строги правила и за туристите, и за гражданите си за предстоящото лято, предава Нова тв.

Всеки дръзнал да осъществи физиологични нужди в морската градина на Бургас или на плажа, независимо през деня или нощем, е застрашен от санкция. „Най-фрапиращите неща може би са разбира се уринирането на обществени места, забраната за секс на обществени места.


Според мен дори да го няма като текст в наредбата съвсем логично е да не се случва въобще. Ако отидем в Испания или във Франция едва ли някой в туристически обекти или по обекти по морето ще си позволява да го прави това нещо“, обясни Манол Тодоров, общински съветник.

А реакциите на бургазлии  са диаметрално противоположни - от пълно отричане на санкциите, до адмирации.

Безкомпромисните мерки ще засягат и рисуване със спрейове по обществени фасади. От комисията по „Ред и сигурност” ще настояват за монтирането на още видеокамери край морето.

„Това е моментът на превантивност който дава видеонаблюдението, но видеонаблюдение в реално време. Не когато се извърши противообществена проява тогава да се гледат записи и да се установява извършител”, коментира Живко Господинов от комисията.

 Преди две години по настояване на спасители на плажа, свещеници и инициативен комитет, в морския град беше приета забрана за монокини на плажа. За следенето на реда пък освен полицията, ще следят и екипи на общинското звено „Обществен ред и сигурност”.