Тази година студентите изчакват до последно и в последните дни на август търсенето на квартири не е било толкова засилено, както през минали години, твърдят от брокерски фирми. "Засега не се забелязва раздвижване за търсене на квартири за студентите, обяснява Даниела Грозева пред "Монитор".

Миналата година беше много по-рано. Сега в края на август не е същото, както в други години по същото време. Явно сега хората си правят сметката и изчакват". По думите й, причината е нежеланието им да плащат за време, в което не са се нанесли в имота.

"Освен това има и по-голямо предлагане на квартири. От друга страна в немалко от студентските общежития се предлагат много по-добри условия. Едва след кандидатстването и одобрението за стаи там студентите започват да търсят други квартири. Трети пък купуват апартаменти на децата си, които ще учат в София. Като в някои от тези случаи едната стая се дава под наем на друг студент", допълва Грозева.

Брокерът Тихомир Цаков, също смята, че търсенето на студентски квартири засега е слабо и все още не е съществено. Той отбелязва, че нещата се случват малко по-бавно, а от друга страна и броят на студентите е по-малък.

"Повече студенти предпочитат да са сами и наемите, които плащат, вече са по-високи от преди една година. За прилично обзаведена гарсониера в районите близо до вузове си е 500 лв.", казва пред изданието брокерът Константин Пандов.

По думите му активността в търсенето на малки жилища никога не спадала. "Няма предлагане, а търсенето е голямо. Интересът на квартирантите започна да се засилва от отпреди 15-20 дни. Търсят малки жилища и тук-таме някои студенти се комбинират в по-големи", допълва той.

Голяма част от студентите се насочват към общежитие, но трябва и късмет, за да попаднат в ремонтираните блокове. Едва около една трета от блоковете в Студентски град са напълно реновирани, за останалата част на новодомците им се налага да правят освежаване на стаите или директно се насочват към квартира, ако се сблъскат с изтърбушени легла.

Дебели сметки за ток и вода надуват четворно таксата за общежитие. Живущ в един от по-старите блокове на Техническия университет сподели, че наемът е по 45 лв., но зимата сметките скачат много може да стигне до 150 лв. И в Университета за национално и световно стопанство водата и токът вдигат сумата, която студентите заделят всеки месец.

Немалка част от пристигащите от провинцията пък се кооперират и си вземат обща квартира, като желанието им е да бъде по-близо до университета, който ще учат. Все пак повечето студенти кандидатсват за общежитие не само заради цената, но и заради социалните контакти.