Осъденият за наркотрафик Будимир Куйович най-вероятно ще доизлежи присъдата си в Софийския затвор, а не в затворническото общежитие от открит тип край Казичене. Това стана ясно на извънреден брифинг даден от изпълняващия длъжността начланик на затвора Десислав Трайков.

Срещу Будимир Куйович има бързо производство. Най-късно в понеделник то ще бъде внесено в съда. То е обвинен за използване на фалшив личен документ и за това съдът може да му даде още до 8 години затвор.

Присъдата, която съдът ще произнесе ще се добави към остатъка от присъдата, която той излежава в момента. Той вече е в Софийския затвор.

След като е хванат да шофира с фалшива шофьорска книжка по време на затворнически отпуск Будимир Куйович е конвоиран в Софийския затвор и му е наложена дисциплинарна санкция.

"В момента колегите работят по заповедта за завишаване на режима му в общ.Към настоящият момент се намира в приемно отделение", каза Трайков, цитиран от БНТ.

Той уточни, че изпълнява длъжността началник на затвора в София от близо месец и няма отношение към преместването на осъдения за наркотрафик черногорец в общежитието от открит тип в Кремиковци.

Шефът на софийския затвор с първи коментар след оставката 

"Смяната на режима е извършена през далечната 2013 година, нямам спомен кой е бил директор на затвора по това време. Смяната на типа - затворническо общежитие, е преди две години. Не съм бил аз директор на затвора", заяви той. 

Трайков подчерта, че е лично засегнат от атаката на лидера на АБВ Румен Петков, който настоява началникът на Софийския затвор да бъде уволнен заради по-лекия режим при който Будимир Куювич доизлежава присъдата си и заради приспадането на дните, в които осъденият е работил. 

Петков се изгаври със сметките на шефа на ЦСЗ: Той е Архимед на затворническия труд 

"Бих поканил официално господин Петков на територията на Затвора в София да извършим съответната сметка на присъдата на осъденото лице.

Трайков е подал заявление до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за извършване на проверка на фактите около изтърпяваната от Будимир Куйович присъда. 

"При условие, че всичко, което съм казал по изнесени факти и обстоятелства не е така, ще помоля министърът на правосъдието да ме освободи от длъжност, каза още Десислав Трайков.

Синдикатът на служителите в затворите подкрепи Десислав Трайков е заяви, че е недопустимо политици да използват затворите за личните си амбиции.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ