Скандалната съдия Даниела Росенова оправда Йосиф Йосифов-Йоско, Ивайло Симеонов-Богьовеца и останалите подсъдими за стрелбата срещу Кирил Киров-Киро Японеца, научи БЛИЦ. Така магистратите отмениха присъдите от по 17 години затвор на членовете на групата, които бяха произнесени от председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.
Днешното съдебно заседание бе белязано от поредица безумни решения и скандали в съдебната зала.

В Спецсъда бе разпитан свидетел, който разкри потресаващи подробности за обвиняемия Ивайло Симеонов-Богьовеца, с когото са живели 20 години в една къща.

Свидетелят обяви пред съдия Росенова и колегата й Врачева, че преди година Богьовеца е искал да го разстреля, за да предотврати явяването му пред магистратите.
 

Същият свидетел разказа от първо лице, че Богьовеца му е признал участието си в убийството на сина на президента на "Славия" Венцислав Стефанов - Димитър през 2003 година. А след това хвърли истинска бомба, като разкри, че Богьовеца е донесъл в къщата им сумата от 880 000 лева, платена за свободата на президента на "Руен" Стефко Колев, който бе отвлечен.

Всички тези доказателства, обаче бяха игнорирани от съдите Росенова и Врачева.

Те дори допуснаха адвокатът на Йоско - Илиян Василев да провокира Киро Японеца, като попита свидетелят как се изговаря Киро Японеца на български.

В този момент нервите Киров разпалено обясни, че прякорът му Киро Японеца се изговаря еднакво и на български, и на цигански и на арабски.
 

Това не се оказа достатъчно на съдиите и те започнаха да питат Киро Японеца дали си спомня колко сантиметра са били лепенките, с които Богьовеца е облепил мотора, с който се предполага, че е отишъл на местопрестъплението.

На едно от предишните съдебни заседания съдиите питаха Японеца... дали е успял да преброи хората, които са стреляли по него?

От своя страна Киро Японеца успя да запази хладнокръвие и да каже, че не е видял лицата на бандитите, но е описал телосложенията им.

"Можех да кажа, че съм видял лицата им, но това нямаше да е точно и да отговаря на истината. Как да видиш физиономиите на тези, които те обстрелват и да преброиш куршумите в момент, в който се мъчиш да оцелееш? Абсурдно е съдът да не може да докаже вината на подсъдимите при положение, че е открито оръжието, с което е стреляно по мен, има показания на свидетели, а един от тях - Хрисим Хрисимов бе разстрелян", заяви пред БЛИЦ Киро Японеца. 

"Убийците могат да ме разстрелят докато делото продължава да се влачи на всички инстанции. Не мога да проумея как и защо подсъдимите бяха оправдани! Вероятно се цели да бъда ликвидиран", категоричен е Киров пред БЛИЦ.

Решението за отменената от съдиите Росенова, Врачева и Петя Колева със сигурност ще бъде обект на множество коментари, още повече, че същите съдии скандално пуснаха под гаранция мутрокмета на Галиче Ценко Чоков.

Още в самото начало на производството, съдиите дадоха прекрасна възможност на Йоско, който е наричан от прокурорите капитан на националния отбор по убийства, да избяга. А сега го оправдаха.

Съдиите любезно поздравяваха изправените на подсъдимата скамейка и се обръщаха към тях с "момчета, как сте днес?". А после лукаво им се усмихваха...

Честито на подсъдимите! Да живее правосъдието.

Ивайло КРАЧУНОВ