Кирил Киров-Японеца

Присъдата срещу сочения за един от най-кървавите убийци в България Йосиф Йосифов-Йоско по делото за поръчителството на убийството на Кирил Киров-Киро Японеца все още изглежда мираж. От първия атентат срещу Кирилов минаха 14 години, но вече 5 години делото боксува в специализирания наказателен съд.

Йоско, който благодарение на съдиите от спецсъда успя да избяга преди 2 години, трябваше да бъде осъден задочно преди месеци. Адвокатски трикове и внезапни болести на обвиняеми станаха причина за безкрайното протакана не наказателното производство.

И когато преди дни всички страни по делото се събраха в сградата на Спецсъда, единият от подсъдимите се оплака, че го боли кръста и не може да си стои на краката.

Все пак магистратите дадоха ход на делото, стигна се и до разпит на Японеца. Съдия Врачева го попита дали си спомня с колко куршума е бил прострелян?

"Не съм броял куршумите, бяха 7 или 8. Как очаквате, че един човек може да брои куршуми, когато по него се стреля. Едва оживях. Бронежилетката ме запази жив", отговори Киров.

Тогава последва арогантната реакция на адвоката на Йоско - Илиян Василев, който втрещи присъстващите с твърдението, че Киро Японеца е бил толкова близък с прокурор Емил Галипонов, че двамата се целували по коридорите на съда.
 

Йоско бе оставен необезпокоявано да избяга от България. И то от съдиите от спецсъда...


"Ти си гей и наркоман! Свидетелят Хрисим Хрисимов беше убит заради теб!", не му остана длъжен Кирилов. (Хрисимов, който бе защитен свидетел на прокуратурата бе разстрелян в София само седмица, след като бе свалена полицейската му охрана. Информация по този случай имат само страните по делото-бел.авт.)

А съдията по делото глоби Василев и Кирилов с по 500 лева за неуважителното им поведение.

БЛИЦ се свърза с Кирил Киров по горещата тема.

- Г-н Киров, очаквате ли подсъдимите за опита за убийството ви да бъдат осъдени?
- Имам основания да подозирам, че убийците ми няма да бъдат осъдени.

Притеснен съм за моя живот! Животът ми е застрашен, защото обвиняемите са на свобода. Не само, че са свободни, но и с тях стоим на една скамейка в съдебната зала.

- Преди 2 години съдия Даниела Росенова стана причина за освобождаването на Йоско Костинбродския от ареста, след което той избяга и оттогава е неоткриваем. Как си го обяснявате?
- Учуден съм, че човек като него със 17-годишна присъда бе пуснат с лека ръка на свобода.

Тогава спецсъдът отмени постановлението на прокуратурата, че Йоско и останалите петима подсъдими съставляват организирана престъпна група.

Съгласно Наказателният кодекс за организирана престъпна група се смятат три и повече лица. Йоско и бандата му са общо 6. Е, при това положение организирана престъпна група ли са или не?

Нека магистратите да кажат!

- Защо се стигна до скандал между Вас и Илиян Василев?
- Заради обидите, които каза по мой адрес. Не съжалявам за това, което му казах. Доста хора са го виждали силно почерпен в различни ситуации.

По време на последното заседание той поиска отвод на съдебния състав, за да забави делото за пореден път.

- Очаквате ли възмездие за двата опита за ликвидирането Ви?
- Възмутен съм от факта, че Йоско и останалите петима от групата му продължават да са на свобода.

В България бяха извършени 150 показни убийства, но нито едно от тях не е разкрито! Зная и кой поръча моето убийство.

- Кой Ви поръча?
- Георги Любенов-Йончо. 

- Знаете ли на колко е била оценена смъртта Ви?
- На 300 000 евро.

- Смятате ли, че вината му ще бъде доказана?
- Благодаря на прокуратурата, че бързо си свърши работата. В момента делото срещу това лице е в съда. 

Заплашва го присъда от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Надявам се да бъде признат за виновен и осъден!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ