Проваленият протестър-министър Христо Иванов е в основата на скандалната поправка, която даде възможност на двама главорези от бандата "Наглите" Йожи и Гребеца да поискат предсрочно да бъдат освободени от Софийския централен затвор, научи БЛИЦ.
Още по-скандалното в случая е, че бандата "Наглите", която бе разбита по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов бе една от най-страшните и опасни в цялата история на България.

На кървавата сметка на престъпната група се причисляват 13 отвличания и две убийства. А сред похитените бяха Киро Киров, Румен Гунински, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, която в следствие на преживения стрес заболя от рак и почина.

По времето, в което бях журналист в криминалния отдел на "Труд", присъствах на съдебните заседания по делото и усетих неописуемия ужас в очите на пострадалите и техните близки.

Едва ли има по-жесток житейски удар от това да отвлекат детето ти, да го приковат с белезници към легло в безлюдна вила, а след това да ти се обадят от скрит номер и да ти кажат, че повече няма да го видиш, ако не им платиш 10 млн. лева откуп.

Явно личните трагедии на жертвите на "Наглите" и други тежки криминални престъпления не са се оказали достатъчен повод на Иванов да направи така, че извършителите им да получат сурови наказания. Вместо това с изготвеното от него предложение се позволява на рецидивисти да напускат преждевременно местата за изтърпяване на наказания.

Ето какво е записал Иванов в своя проектозакон: "Предложението е занапред всички осъдени, независимо от размера на наказанията, да имат право на предсрочно освобождаване".
 

Неговият екип е аргументирал предложението си с мотива, че така ще се даде стимул на осъдените да се поправят.

Христо Иванов е получил благословия за скандалния законопроект и от ръководството на Българския хелзинкски комитет.

Интересно дали Христо Иванов би постъпил по същия инфантилен начин, ако се касаеше за освобождаването на престъпници, които са отвлекли негови роднини?

Вместо да се извини публично за скандалния законопроект, който разтваря широко вратите на затворите за бандитите, Иванов сее интриги в държавата в жалък опит да възкреси задкулисния си проект "Дай България".

На всичкото отгоре Пинокио продължава да обикаля телевизионните студиа и да говори за реформи. А компания му прави бившата адвокатка на "Мултигруп" Татяна Дончева, известна с поправката "Ванко 1".

Българските гласоподаватели обаче казаха тежката си дума на изборите и запратиха на политическото бунище продуцираните от кукловодите им партии.

Ивайло КРАЧУНОВ