Тази събота се състоя тържественото откриване и освещаване на сградата на център „Малката България“ към “ Малко българско училище“ (МБУ) в Чикаго, предава bg-voice.


Събитието бе почетено от близо триста гости – родители, ученици, учители, общественици и официални лица. Отец Грую извърши водосвет и се помоли заедно със събралото се множество за успеха на благородното начинание.

Генералният консул на Република България г-н Иван Анчев изрази радостта и възхищението си към българската общност за историческия успех – закупуването на собствена сграда и превръщането й в духовно средище на българщината в Чикаго.

Г-н Анчев прочете поздравителни адреси от президента на Р България Румен Радев и от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Изпълнението на гайдарите

Церемонията продължи с тържествено връчване на дипломите за владеене на български език на 32-ма ученика. Всички те се явиха и успешно издържаха изпита по български език по програмата „Печат за двуезичност“ към департамента за Езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“.

Празничната програма включваше внушително изпълнение на гайди, красиви български традиционни танци, изпълнени от съставите към МБУ и училище „Алеко Константинов“ (филиал на МБУ), прекрасни изпълнения на хора и вокалната група към двете училища и артистични скечове от театралната трупа към МБУ.

Център „Малката България“ вече е мястото, в което се обучават двеста деца в петък и събота.

Освен български език, история и география като извънкласни дейности и отделни курсове малки и големи могат да развиват заложбите си по народни и спортни танци, шах, математика, пеене, волейбол, таекуондо, пиано, изобразително изкуство, архитектура, йога, ударни инструменти.

Центърът отваря врати за всякакви културни и спортни събития – представяне на книги, семинари, концерти, рецитали, срещи с писатели, актьори, спортисти, състезания, фестивали, чествания, празненства, благотворителни изяви.

Цигуларят Свет на сцената на център „Малката България“

Вечерта завърши с изискан коктейл за всички, допринесли за случването на това дълго чакано събитие – доброволци, спонсори, учители и организатори. За доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на Свет и „Джърси гърлс“.