Свърши сиропът за деца срещу грип, който се отпуска по лекарско предписание. Това съобщава „Монитор“.

В аптеките действително няма варианта суспензия, която е по-приятна на вкус и се дозира по-добре при малките, потвърди и магистър-фармацевт Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Вместо нея могат да им се дават таблетки от същия медикамент, които са произведени специално за деца и са налични, поясни Костов. По думите му не е известно кога отново ще има сироп срещу грип.

Трета седмица все още няма и предпазни маски срещу респираторни заболявания, какъвто е грипът. Те свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове още преди двадесетина дни. Липсват и на повечето места в столицата вече от близо седмица, установи още проверка на „Монитор“.

Дефицитът се започна да се очертава още в началото на февруари, когато стана ясно, че в Европа са проникнали и първите случаи на коронавируса от Китай, поясниха фармацевти. Към момента в повечето аптеки маски няма дори за аптекарите, макар и да сме все още в сезона на грипа и острите респираторни заболявания.

Причината действително е страхът от коронавируса, а не ог грипа. Никога българинът не е купувал и ползвал толкова много предпазни маски, коментира Николай Костов. Имаше два извънредни вноса – от Германия и от Турция, но те свършиха за твърде кратко време, като немските бяха насочени най-вече към лекарските кабинети. Лечебните заведения купуват с търгове големи количества и би следвало все още да имат маски, поясни Костов.

Очакваше се нов внос, който трябваше да се осъществи преди близо две седмици, но все още не са доставени.

По думите на Николай Костов дефицитът не е само за нашата страна, остър недостиг има и в останалите държави в Европа. Той уточни, че търсенето е толкова голямо, че малък склад на дистрибутор има заявка за 3,5 милиона бройки, които се предоставят по 50 в кутия.