Коментар относно новата заплаха от китайския коронавирус направи дългогодишния експерт, водещ анализатор в Института за системи и стратегически анализи в Русия, Елена Ларина. Тя дава отговор на въпроса може ли коварният коронавирус да бъде генетична бомба срещу китайците, пише pogled.info.

Факт е, че преди две седмици, на 14 януари, Елена заедно с члена на Съвета по външна и отбранителна политика на Руската федерация Владимир Овчински публикува статия „Двадесетте години: надпревара с генетично оръжие?“

Коронавирусът 2019-nCoV тогава беше малко известен извън Китай. Въпреки това, през последните дни той се превърна в тема номер едно в целия свят.

- Пророкувате ли биологична бомба, Елена?

- Винаги съм била против търсенето на черни котки, които често се търсят там, където никога ги е нямало. Въпреки това, редица обстоятелства, свързани с вируса, са най-малкото изненадващи и ни карат сериозно да се замислим, че някои съвпадения не са случайни.

Можем да говорим в най-лошия случай за първата в историята на съвместната употреба на биологични и информационни оръжия или най-малко за водене на информационна война срещу Китай с циничното използване на трагичните събития.

Нека се замислим. Епидемията започна в края на декември. Към 28 януари 2020 г. 105 души загинаха от новия коронавирус, всички от Китай! Заразени над 4000. Междувременно, например, през зимата на 2018 г. повече от 80 хиляди души са починали от настинка и грип само в Съединените щати. Глобалните медии не предизвикаха паника.

По странен начин началото на епидемията съвпадна с заключителната част от преговорите между Китай и Съединените щати за търговско споразумение и в същото време с дискусията за кадровите смени в ключовите провинции и региони на Китай.

За Пекин е много болезнено да избухне коронавирус. Ухан е най-големият логистичен център в Китай, където се кръстосват въздушни, железопътни и речни пътища. Китайските учени сравняват значението му с транспортната роля на Москва в Русия.

Изключително неблагоприятно за Пекин е времето на началото информационната паника. Първата смърт от вируса настъпи на 9 януари. Но до двадесетото число всичко в информационния план беше под контрол.

На 21-22 ноември вирусът мигрира до новинарските заглавия номер едно в света. Когато Меркел обяви срещата на високо равнище Европа-Китай в отговор на търговско споразумението между Китай и САЩ.

- И буквално няколко дни преди 25 януари започна китайската Нова година.

- Това е специален празник за Поднебесната империя. Обикновено десетки милиони китайци обикалят страната и чужбина. Въпреки това, точно в тези дни започна пълната блокада на Ухан.

Всъщност той е отрязан от останалата част от Китай. Според кмета на Ухан над 5 милиона души са успели да напуснат града. Останали са около 9 милиона души. Буквално в реално време се вземат решения за блокиране на всички нови градове в Китай. Към днешна дата вече е въведена карантината в армията, както и в полицейските сили, блокираха влизането и излизането в градовете, където живеят повече от 50 милиона души.

Тези събития, независимо от причините, имат три последствия. Първо, Китай вече търпи милиардни загуби поради дезорганизация на икономиката, извънредното положение в логистиката и бързо нарастващо напрежение на китайските и азиатските фондови пазари.

Второ, нарастващото вътрешно напрежение поради коронавируса изисква буквално цялото внимание и усилия на китайското ръководство. Това, разбира се, го разсейва от търговската и икономическата конфронтация със САЩ, както и от участието в решаването на различни международни проблеми.

- Председателят Си Цзинпин от КНР беше принуден да проведе извънредно заседание на политическото бюро на Комунистическата партия на другия ден, на което той призна, че страната е в затруднено положение.

- Трето, и може би това е основният проблем за КНР - глобалната медийна паника, раздувана не с дни, а с часове, нанася сериозен удар по имиджа на китайците в чужбина.

През последните години много европейски, азиатски и латиноамерикански туристически центрове и столици са свикнали със стотици хиляди и дори милиони китайски туристи. Те не само посещават атракциите, но и оставят гигантски средства в ресторантите, търговията на дребно и другите индустрии на Европа, Азия и Америка.

Ситуацията с коронавируса, който уж е предизвикан от прилепи или змии, които китайците ядат, образува в очите на европейците, другите азиатци и жителите на двете Америки образът на жителите на Поднебесната империя като прокажени, които могат да донесат нещо по-лошо от чума или едра шарка.

- Наистина в различни части на света заради ужасния вирус китайците вече започнаха да се страхуват. Но кой се възползва от тази универсална паника?

- По-лесно е да се каже кой не се възползва. Медиите по света често са пристрастени към вулгарни конспиративни теории. Зад всеки проблем в света виждат англосаксонците, Ротшилд, Рокфелер и други тъмни сили. Съвременният свят обаче е много сложен. Често инициаторите на определени, включително агресивни действия, са едни, други са бенефициенти. Следователно, бенефициентите, които ще посоча, в никакъв случай не е задължително да са организатори на биотехнологичната агресия.

Разбира се, събитията, които се случват в Китай, са от полза за сегашната администрация на САЩ, която се стреми да постави Пекин на колене. В резултат на действията на Тръмп само през последната година търговията между САЩ и Китай е спаднала с 15%.

Освен това сега САЩ всъщност принуждават в рамките на подписаната търговска сделка да изплаща обезщетение под формата на задължителен внос на стоки от САЩ, включително, между другото, нефт и газ, с около 200 милиарда долара. Епидемията, разбира се, отслабва позициите на Китай и облекчава натиска върху тях от страна на САЩ.

Трябва да се има предвид, че в Китай се води сериозна вътрешнополитическа борба. Не всички от властта са привърженици на Си Цзинпин. В момента трима членове на Политбюро и бившият шеф на Генералния щаб излежават доживотни присъди.

И накрая, всяка нова вирусна заплаха води до рязък спад в акциите на някои компании и до бързо увеличение на акциите и печалбите на гигантските фармацевтични компании. Съответно това, което се случва, е от полза за онези борсови спекуланти, които залагат на падащ пазар, както и за собствениците на “Голямата фармацевтика”

- Значи ли това, че някой е дал заповед да се използва в центъра на Китай, на пазара в Ухан, биологичното оръжие, за което говорихте в началото на нашия разговор?

- С почти 100% вероятност може да се твърди, че подобна заповед не е дадена от нито един лидер на която и да е държава в света, включително и на САЩ. Сегашният политически свят е твърде прозрачен и ако това беше разкрито, последиците за такъв лидер, неговото правителство и партията просто щяха да са невъзможни за представяне.

Според мен въпросът може да е различен. Нашата планета стана много по-опасна с появата на кибер, информационните и биотехнологичните оръжия. За разлика от ядрените, тези оръжия са почти невъзможни за ограничаване и контрол. Те могат да бъдат създадени или просто придобити, както се казва, от всяка групировка на открития пазар. И не само терористична.

В много страни има така наречените “инициативни”- сили, които разполагат с необходимите ресурси и стремящи се, извършили кибератаки или използвайки генетични оръжия, да гарантират своите интереси, включително търговски, или да се опитат да угодят на властите.

Освен това, за разлика от конвенционалните войни, кибер или биологичните войни не са известни кога започват. По правило се проявяват единствено последиците от определени действия. Съответно е трудно да се установи със 100% сигурност кой е извършил нападението.

- Има един проблем във версията за биологична атака. Коронавирусите не са включени в списъка на потенциалните компоненти на биологичното оръжие поради ниската смъртност. Списъкът включва антракс, ебола, Марбург и редица други причинители на епидемии с висока смъртност сред пациентите.

- Тук не става дума за обичайните биологични оръжия от миналия век, а за съвременните му модификации. Като генетичните. Между другото, по време на предизборната кампания на Тръмп някои групи от така наречената алтернативна десница, включително белите расисти, неофашистите, теоретиците на конспирацията, широко обсъждаха темата за генетичните, етническите оръжия.

Те писаха, че вирусът на птичия грип е неуспешно китайско изпитание за биологично оръжие срещу бялата раса. От друга страна, на китайската телевизия бе показана част от речта на вече починал професор за епидемията от ТОРС в Китай през 2003 г. Той каза категорично: „ТОРС е разработена от ЦРУ специално за убиване на китайците и няма да зарази японците. "

- Да, епидемията с атипичната пневмония наистина бе предизвикан от коронавируса ТОРС, събрат на настоящия 2019-nCoV. 8437 души се разболяха, 813 от тях загинаха. Смъртността е около 10%.

Поради паниката, БВП на Китай тогава загуби 2%. Явно някой е решил да повтори атаката 
с коронавирус по Китайски. Но по-мащабно. Местоположението и часът бяха избрани успешно. Между другото, в Ухан има китайско-френска лаборатория, където изучават най-страшните патогени в света, горепосочените ебола, Марбург, които са потенциални компоненти на биологичното оръжие. 

Следите могат да се заметатВидите ли, служителите на лабораторията са създали ужасния 2019-nCoV и случайно са „пуснали ужасния дух от бутилката“.

И все пак, Елена, говоренето за генетични оръжия по-скоро влече към фалшиви, евтини конспиративни теории. Така че искам да кажа, че не вярвам!

- Вашият скептицизъм е разбираем. Публикациите в добре известни медии и ненадеждни интернет източници се основават на непроверени факти, некомпетентни преценки и фалшиви сензационни новини. Дълго време в медиите циркулираше информация за изкуственото създаване на СПИН в тайните американски лаборатории и птичия грип в резултат на изтичане на биоматериали от китайски тайни генетични обекти.

- Същите панически слухове наскоро се разпространяваха в Русия за еболатаВидите ли, смъртоносният вирус е създаден от янките в секретен институт в африканската джунгла. Нашите политици, военни експерти, сериозно говориха за това от телевизионните екрани. Оказа се глупост.

- Така е по-лесно да приписваме генетичните оръжия на теорията на конспирацията. Това обаче е тревожното. Напоследък има много сериозни прогнози за развитието на новите технологии през следващите двадесет години. По правило всички те са свързани с проблемите на изкуствения интелект и информационните технологии като цяло. Но практически няма публикации за технологичния пакет BEGEN.

Това съкращение беше въведено науката от биотехнологичния гуру Джейми Мецл, член на експертния консултативен комитет на Световната здравна организация за разработването на глобални стандарти за управление и надзор на редактирането на човешкия геном. Абревиатурата значи “биология, генно инженерство, евгеника, невронаука”.

Една от причините за близостта на този въпрос е политико-отбранителна.

Това беше пряко засегнато в доклада на Иновационната група Digital Disruption на Икономическия форум в Давос „Дълбоките технологии на BEGEN като възможности заплахи”

- Форумът на Давос на световния глобален елит тази година съвпадна с 21-24 януари, когато паниката около китайския вирус започна да се разпространява по света!

- Липсата на сериозна научна работа и проучвания по темата за генетичните оръжия ни кара да подозираме, че подобна работа е в ход.

- Припомняме историята на физика Георги Фльоров, който работи върху атомната тема преди войната заедно с Курчатов. В началото на войната на Кремъл не му е до ядрено оръжие. Фльоров, както и много други физици отиват на фронта.

В началото на 42-и лейтенант
ът, между сраженията, влиза в библиотеката на Университета във Воронеж. За негова изненада всички статии за деленето на урана изчезват в новите броеве на американските научни списания. Фльоров осъзнава, че тези изследвания в Съединените щати са класифицирани, водещите ядрени учени отвъд океана явно работят върху атомно оръжие.

Лейтенантът изпра
ща писмо до Сталин, в което разказва за подозренията си и предлага спешно да се възобнови работата по атомната бомба в СССР. Скоро той е отзован от фронта. Фльоров става един от бащите на съветската атомна бомба, академик, Герой на социалистическия труд, лауреат на най-престижните награди ...

- Секретността около генетичните оръжия се дължи на факта, че тя напълно попада под характеристиките на биологичните оръжия. Което според Женевския протокол от 1925 г. и Конвенцията от 1972 г. е строго забранено не само да се прилага, но и да се разработва.

Върху скептичността по отношение на съблюдаването на тази забрана довежда обстоятелството, че още през 90-те години на ХХ век са публикувани многочислени документи, неопровержимо доказващи, че в САЩ, СССР и може би в Китай преди 1991 г. биологическото оръжие е не само разработвано, а се намира на разположение на специални части и се отчита във военните стратегии и в плановете за тактическо разгръщане.

Най-надеждният, въпреки че по очевидни причини едностранен доклад „Биологичните оръжия от ново поколение“ е подготвен през 2019 г. за Конгреса от полковника от ВС на САЩ М. Дж. Ейнско. Според него в момента генетичните оръжия се разработват в Китай, Северна Корея, вероятно в Израел, Иран и Русия. Според утвърдени шведски медии разработването на биологично оръжие от ново поколение също е в ход в редица страни от НАТО, предимно в САЩ.

- Но биологичните оръжия са с две остриета! НеуправляемиТе ще заразят всички безразборно - както своите, така и чуждите. Ето защо то не се използва във Втората световна война, а през 1972 г. е окончателно забранено.

- Това е ново поколение - етнически ориентирани биогенни оръжия. Контролирани.

- Възможно ли е това?

- Всъщност в официалната генетика все още преобладава гледната точка, че е невъзможно да се създадат оръжия, насочени към хората на национална, расова и друга основа.

Междувременно през последните години ръководителите на сигурността от най-високо ниво - директорът на националното разузнаване на САЩ Д. Клепер и секретарят на руския съвет за сигурност Н. Патрушев говориха за възможността и освен това за реалната опасност от разработване и използване на генетично оръжие, насочено към определени групи от населението.

- Как това чудо оръжие ще избира жертви?

- По конкретни генетични маркери. Известно е, че различните раси имат не само външни разлики във външния вид, но и собствени биогенни маркери. Например, повече от 80% от представителите на негроидната раса, в сравнение с бялата, са по-устойчиви на малария, причинена от плазмодий, защото в еритроцитите им отсъства рецептор АгDuffy за паразити. От друга страна, вероятността от развитие на дисеминирана кокцидиоидомикоза при жителите на Африка е 10 пъти по-голяма, отколкото при европейците.

- Спрете! Има доказателства, че китайците, поради генома, са по-податливи на пневмония, отколкото другите нации, от които сега умират жертвите на новия коронавирус 2019-nCoV. Епидемията от 2003 г. в Китай, причинена от друг коронавирус, ТОРС, беше наречена атипична пневмония! Може би наистина генетични оръжия са били използвани срещу китайците. Въпреки че е трудно да се повярва, Елена.

- На много големи конференции за политическите аспекти на биотехнологиите все повече се усеща, че до 2025 г. е много вероятно биологичните оръжия за масово унищожаване на всякакви човешки популации да бъдат създадени по ключови генетични признаци. Ник Бостром, един от водещите западни експерти, смята, че неконтролираните генетични изследвания са една от основните заплахи за съществуването на човечеството.

Поразяващите елементи са изкуствено създадените микроорганизми (патогени), включително щамовете бактерии и вируси, модифицирани с помощта на технологии за генно инженерство. С тяхна помощ ще бъде възможно да предизвикате промени в наследствеността, метаболизма или поведението на милиони хора, незабавно да се заразят с различни заболявания или дори да се унищожи цяла раса.

- Ужас!

- Фактът, че научните центрове в редица страни, например САЩ, изкупуват генетична информация за населението на различни региони, също свидетелства за реализма на създаването на генетични оръжия. На първо място, в онези, където има американски интереси или държави, които са или имат големи шансове да станат врагове на Съединените щати.

Вероятно по същата причина Пекин забрани със закон предоставянето от медицинските институции или биотехнологичните фирми на данни за генома на китайските граждани. Също така, според китайското законодателство, чуждестранните фармацевтични компании нямат право самостоятелно да провеждат клинични и предклинични изпитвания на лекарства със събиране на лабораторни данни извън Китай.

- Изглежда не е помогнало.

- Рано е да се правят изводи. По принцип има три възможни варианта на произхода на вируса. Първият е случайна мутация. Теоретично това е напълно възможно. Вторият е теч в биолаборатория, занимаващи се с биотехнологични изследвания, които са толкова популярни днес и търговски жизнеспособни, свързани с медицината, селското стопанство и хранителната промишленост.

Грубо казано, тази версия е, че вирусът е грешка. И накрая, третият вариант е резултат от използването на биотехнологични оръжия. Разработено обаче не в рамките на държавните програми, а като своеобразна „инициатива“. „Инициатори“ - група с големи ресурси и преследващи различни - от политически до търговски - цели и готови да ги постигнат на всяка цена.

- Какви ще бъдат последиците за Китай и света, ако версията на генетичното оръжие за 2019-nCoV бъде потвърдена?

- Ако погледнете историята на последните 20 години, прави впечатление, че е практически невъзможно да се докажат дори много вероятни неща, например, свързани с американската трагедия от 11 септември. Една от най-лошите характеристики на кибер или биотехнологичните оръжия е, че те лесно могат да бъдат прикрити като природни фактори. Следователно дори не може да има официални доказателства. Да се надяваме на най-доброто.

- По принцип възможно ли е да се защитим от „расови бомби“, като напълно забраним тяхното развитие и употреба, преди да е станало твърде късно?

- За съжаление последният международен договор - за неразпространението на ядрените оръжия - влезе в сила преди половин век, на 7 март 1970 г. Оттогава не са достигнати глобални международни забрани. Разбираемо е. Когато имаше две суперсили - СССР и САЩ - и съответно две сфери на влияние, беше по-лесно да се постигне съгласие, отколкото в сегашния свят. Където дори в самите държави и елити противоречията и конфликтите растат от година на година.

Виждате каква война се води в Щатите около Тръмп между демократи и републиканци! Затова ще бъда честна. Не вярвам в никаква забрана за производство на кибер или биотехнологични оръжия. Дори ако е възможно да се направи нещо на държавно ниво, ще останат различни „инициатори“ от различни видове - от търговски структури и политически екстремисти до терористични мрежи и религиозни фанатици. Затова трябва да свикнете с идеята, че живеем във все по-опасен свят.

Елена Ларина е водещ анализатор в Института за системи и стратегически анализи, член на Изборски клуб и на Дружеството на практиците на конкурентния разум. Автор на книгите „Умножаване на тъгата. Как да оцелеем в ерата на войната на елитите ”,“ Кибервойната на ХХI век ”,“ Световна война. Всички срещу всички. Най-новите концепции за боевете на англосаксонците "," Студената война 2.0. Стратегия на руската победа ”,„Часът на вълка. Въведение в хронополитиката. "

Превод: В. Сергеев