От Съюза на ветеринарните лекари в България излязоха с позиция по станалия международен казус с кравата Пенка. Организацията застава твърдо зад ръководството на БАБХ.

Ето какво заявяват ветеринарите. Публикуваме позицията без редакторска намеса:
 
 
Много може да се каже/напише по случая с кравата Пенка.. Всъщност вече много се разказа и не само от стопанина, а от всеки в страната, че и в чужбина. Чу се, че и от Индия са се застъпили за нея....
Как се е озовала в Сърбия? И тук теории много... Колко е бременна, колко е здрава, колко е ценна, колко е мила.... и т.н. и т.н.
 
От 25.05.2018 г. БАБХ се занимава да дава отговори на всеки любопитен какво прави по казуса. Но всъщност се иска обещание, че БАБХ няма да спази законодателството.
 
Преди няколко месеца депутат призова БАБХ да бъде закрита... Сега дори се стигна до там, че парламентарист, за който се предполага че пише законодателството, да иска от изпълнителна агенция да не спази същото това законодателство! Абсурдът вече е неизмерим!
 
Това е като да шофирате с превишена скорост, да ви заснеме камерата, да ви спре полицая и той да ви плати глобата! Защото се приема от обществото, че шофьорът никога няма вина, а е виновна администрацията, че е наложила ограничение. И за да възтържествува справедливостта – просто да закрием определени служби. Нищо че след това ще се изтрепем по шосето....
 
Само до преди година се вълнувахме от ограниченията за търговията с говеда. Е, точно усилията и гаранциите, които даде БАБХ пред другите държави, помогнаха вече да може да продаваме телета в съседните страни. БАБХ, а не неправителствените организации, нито медиите, които в момента са много активни и засипват с „факти“. Ами все още не може да продаваме телета в Германия – защо никой не попита тези „знаещи“ как ще оправят нещата? Или направо да се заемат със задачата!
 
На връх празника – на 24.05.2018 г., на България бе възстановен статута на страна, свободна от класическа чума по свинете. Цяла седмица експерти от БАБХ участваха в заседанието на международната организация по здравеопазване на животните. Това бе резултата от дългогодишните усилия на много служители на БАБХ. И макар да бе изключителен успех за страната и за нашето свиневъдство, никой не го отчете, защото Пенка е много по-важна за икономиката на страната...
 
Ако се върнем по-назад във времето – антракса във Варненско.... Над 10 000 летовници изкараха една незабравима почивка... Поне 10 чужди посолства се обърнаха към БАБХ за гаранциите за техните граждани... Бруцелозата в Рила – заразени около 40 човека, които ще трябва да приемат лекарства до края на живота си за да могат да живеят с болестта... Нодуларния дерматит, „влязал“ през Димитровград... Унищожени около 3 000 говеда, изразходени над 13 млн. лева, убийствен извънреден труд за ветеринарните специалисти, неимоверен страх сред говедовъдите, движещи бизнес за около 1 милиард лева... Именно заради работата на БАБХ, Европейската комисия възстанови 9 млн. лева. Това са все заболявания, появили се с нерегламентирано придвижване на животни и където стопаните им съвсем ясно осъзнаваха, че не се прави по този начин! Но никой не отчете адекватно работата на БАБХ, защото е по-лесно виновни да са всички от БАБХ... Разбираемо е до някъде – БАБХ винаги е там, където нещата са се объркали!
 
Виновни бяха и за конете в Осогово...
Виновни са и сега! Колко от хората обаче чуха и осъзнаха истината? Че ако се предвиждаше компенсация, целия този театър може би нямаше да се изиграе? Че кравата (по документи!) е на 16 години? Че кравата отдавна е прехвърлила средната продължителност на живота на този вид? Че се отглежда не за мляко, а за субсидия? Че престоявайки 14 дни в Сърбия вече не се води българска, а сръбска крава? Че не е бременна? Че плаче „не за нероденото си теле“, а поради факта че е нападната от орляк оборни мухи, същите, които се считат за най-сериозния преносител на нодуларен дерматит? Че загрижения й стопанин има няколко сериозни нарушения на законодателството? Че БАБХ е единствената служба в страната, която се опитва да реши казуса, с което да защити правата на коректните животновъди? И затова е виновна? А може би просто трябваше да си затрае....
 
А сега си представете, че си докарвате по същия начин не крава, а кола от Сърбия. Как мислите – какво ще се случи? Колата обаче не може да пренесе болести, заради които да се забрани износа на животни!
И тогава ли ще се коментира законодателството? Добре е да се знае основния принцип на разделение на властите – законодателят е длъжен да си твори нормите, а не да коментира изпълнението им. Ако счита, че нормите не струват, следва да ги измени. Изпълнителната власт (в случая БАБХ) е задължена да изпълнява законодателството без да има право да го коментира. Така всеки отговаря за своята част и може да му се търси отговорност.
 
И понеже тръбим за хуманност към животните, колкото и да ги обичаме, странен е уклона на обществото ни  да сме хуманни с животните, а да сме жестоки с хората. Така вече е съвсем приемливо да се тръби от телевизионния екран да спасим крава с убийство на хората, които трябва да контролират!
 
Така ако следващия път някой докара животни без документи от друга съседна страна, може би ще имаме пълното основание да върнем хората! Обаче животните ще трябва да ги приютим – с всичко, което са ни донесли! И БАБХ вече няма думата – това на всички е ясно!
Просто защото обичаме животните повече от нашите фермери!