Независимо в какъв цвят, сорт или размер ги предпочитате, нито един летен ден не трябва да минава без домат. Този плод, маскиран като зеленчук, носи много ползи за здравето, пише Стандарт нюз бг.

Четирите основни картеноида - алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, са достатъчно полезни и сами по себе си, но в група притежават дори още по-мощни качества. Освен това, нивото на ликопен, който има най-силни антиоксиданти от всички картеноиди, е изключително високо.

Доматите са ценен източник на калий, от който повечето хора не си набавят достатъчно, а е важен, защото се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите. Един средно голям домат ни набавя 9% от дневната доза, а с чаша доматен сок получаваме цели 534 мг калий.

Неизменна част от средиземноморската диета, почти няма ястие, което да не съдържа домати или доматен сос, и задължително в компанията на зехтин, който оптимизира полезните им свойства.

Яденето на домати до шест пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица.

Брускети с чесън, маслини и пармезан

Продукти: 4 филии хляб, 1 домат, 20 г маслини, 4 с.л. зехтин, 4 стръка босилек, 1 щип. чесън на прах, 1 щип. риган, сол, 20 г пармезан

Приготвяне: Филийките (4 филии) се посипват с малко количество зехтин (4 с.л.), поръсват се със сол и чесън на прах (1 щип.) и върху тях се подреждат кубчета домат (1 бр), колелца черни маслини (20 г) и брускетите се посипват с риган (1 щип.) и пармезан (20 г). Изпичат се за няколко минути в гореща фурна. Поднасят се с връхче пресен босилек (4 стръка).

Забележка: Брускетите са много апетитни и ако изпечете филийките, посипани със зехтин и подправки и чак тогава поставите върху тях пресни домати, пармезан или босилек. Дали ще запечете доматите или не, това е въпрос на вкус.

Салата с авокадо и маслини

Продукти: 2 розови домата, 1 авокадо, 1 жълта чушка, 10 маслини, 2 стръка копър, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, сол

Приготвяне: Розовите домати (2 бр) се обелват и нарязват на кубчета. Авокадото (1 бр) се обелва, костилката му се отстранява и ядливата му част се реже на кубчета, които веднага след това се напръскват с лимонов сок (1 с.л.), за да не променят цвета си. Авокадото, доматите и нарязаната на кубчета чушка (1 бр) се смесват и овкусяват със зехтин (4 с.л.) и сол. Добавя се ситно нарязан копър (2 стръка) и върху салатата се поставят цели черни маслини (10 бр). Салатата се сервира веднага.

Пълнени със спанак, сирене и яйца

Продукти: 4 домата, 200 г спанак, 200 г сирене, 2 яйца, пресен лук

Приготвяне: Изрежете капачетата на доматите (4 бр) и ги издълбайте. Разбийте яйцата (2 бр) и натрошеното сирене (200 г), добавете ситно нарязания спанак (200 г) и с получената смес напълнете доматите. Поставете ги в предварително намазнена тавичка и печете до пълна готовност на 200 градуса. Декорирайте с ивици пресен лук. 

Паста с риба тон и  зелени маслини

Продукти: 400 г паста, 4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 1 2/3 кг домати от консерва, 1 ч.л. захар, 100 г зелени маслини, 400 г риба тон от консерва, 200 г моцарела, 2 с.л. босилеково песто, черен пипер, сол

Приготвяне: Пастата (400 г)се сварява според указанията на опаковката. През това време чесънът (4 скилидки) се накълцва на ситно и се задушава в мазнината (2 с.л.), докато леко поомекне. След това към него се добавят пасираните домати от консерва (1 2/3 кг) и сосът се оставя да изври, докато течността се изпари почти изцяло.

След това към сгъстения доматен сос се добавя захарта (1 ч.л.), за да премахне киселия вкус на доматите, и се добавят нарязаните на колелца маслини (100 г), рибата тон от консерва (400 г), босилековото песто (2 с.л.) и отцедената и сварена паста. Всичко се разбърква, овкусява се със сол и черен пипер и се сервира горещо, поръсено с настъргана моцарела (200 г), настърган пармезан.

Капрезе с босилеково песто

Продукти: домати - 1 - 2 бр., моцарела - 120 г, босилек - 1 - 2 шепи пресен, зехтин - 2 - 3 с.л., Сол

Приготвяне: Измийте босилека и го смелете в блендер. Добавете зехтина и овкусете със сол. Нарежете доматите на подходящи кръгчета. Нарежете и моцарелата по същия начин. В подходяща чиния подредете салатата, като поставите парче домат, застъпете с парче моцарела, пак домат и моцарела.

Овкусете със сол. Гарнирайте салатата Капрезе с босилековото песто и листенце босилек.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук