Заради истерията около разпространението на новия коронавирус, Световната здравна организация (СЗО) реши да опровергае най-популярните неверни твърдения, свързани с инфекцията COVID-19 и да изясни фактите, които са доказани, пише Труд бг.

 1. 1. Новият коронавирус не се предава с ухапване от комар. Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, т. е. при вдишване на капки, които се отделят от дихателните пътища на болния при кашляне, кихане, чрез слюнка или секрет от носа.
 2. 2. Пребиваването на улицата в студено време не унищожава коронавируса.
 3. .3 Кокаинът не защитава срещу заразяване с коронавирус и е опасен за здравето. Това е стимулиращ наркотик, който създава зависимост.
 4. 4. Рискът от заразяване с коронавирус посредством предмети – монети, банкноти, банкови карти е незначителен. При спазването на хигиенните правила рискът да се заразите по този начин е незначителен.
 5. 5.. Не се допуска повторно използване на маските, били те обикновени или с филтър. Ако сте в тесен контакт с човек, заразен с коронавирус или друга респираторна инфекция, лицевата повърхност на маската е заразена.
 6. 6. UV лампата не трябва да се използва за стерилизиране на ръцете или други части от тялото, тъй като може да увреди кожата.
 7. 7. Към момента няма никакви доказателства, че домашните животни могат да бъдат приносители на вируса.
 8. 8. Ваксините против пневмония не защитават от коронавируса.
 9. 9. Няма научни данни, че редовните промивки на носа със солен разтвор имат защитен ефект.
 10. 10. Няма данни чесънът да е ефективно средство за профилактика срещу новия коронавирус.
 11. 11. Втриването на сусамово масло в кожата не убива COVID-19.
 12. 12. Всеки може да се зарази, независимо от възрастта.
 13. 13. Антибиотиците не действат на вируса.
 14. 14. Няма лекарствени средства за профилактика и лечение на коронавирусната инфекция.