Максималната сума, която България ще плати за бронираните машини „Страйкър” няма да надвишава 1,376 млрд. долара. Аз това го разглеждам като таван, който ние не трябва да надвишаваме. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

По думите му точната сума, която България ще плати, ще стане ясна, когато приключи проекта.

„Договорът е в щатски долари, а курсът варира. Ние поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута”, уточни Тагарев.

Очаква се първата вноска да направим тази година, ако всичко мине нормално и в срок. Почивката на депутатите преди местните избори може да отложи плащането на тази вноска. Следващите ще са до 2027 – 2028 г., когато ще получим последните машини, обясни военният министър.

Той подчерта, че идеята за този проект е от 2012 г. "Проектът за инвестиционен разход е от 2018 г. – една процедура, която е прекратена.

Предните правителства са започнали по два пътя – единият е да поискат информация от фирми-производителки на такава техника в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят и паралелно с искане към САЩ. След което е взето решението от моя предшественик да се обърне т.нар. писмо за искане за проектодоговор към САЩ", каза Тагарев.

В края на август – началото на септември месец са получили отговор в чернови вариант, каза той.

"Това беше дискутирано в един детайлен преглед, постигнато беше общо решение какво ни се предлага и аз разчитам, че депутатите ще подкрепят този избор, тъй като тук става въпрос и за срокове на доставка, и за пълен пакет способности – нещо, което ние не бихме могли да постигнем ако се обърнем съм фирма-производител на бронетанкова техника само", обяви той.

Министърът на отбраната посочи, че първо трябва да бъде подписан договорът, който към момента е все още проект, след което трябва да бъде ратифициран, понеже ще бъде междудържавен договор.

"Трябва да бъде направено плащане и първите машини ще започнат да идват 2025 или 2026 г. Но за по-малко от 5 г. от момента на активиране на договора, което ще стане с първото плащане до доставката на последните машини, което е много добър срок в днешни условия и за такъв обем техника, за каквото ние говорим", каза още той.

Разговорите са на междуправителствено ниво, допълни Тодор Тагарев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук