На фона на поредната сватба, в хасковския квартал „Република“ пристигна мобилен екип за имунизация срещу коронавирус. За шумните и цветни сватбари, линейката бе просто фон, пише haskovo.life.


Никой от тях не прояви интерес към ваксините, които от РЗИ бяха приготвили за жители на квартала.

Все пак имунизацията там се случи. За първите 30 минути през мобилния пункт преминаха 10 души. Един от тях предпочете ваксината на Янсен, останалите на Пфайзер.

За да убеждава хората, че ваксините не са опасни, на място в квартала лично пристигна епидемиологът на РЗИ – Хасково д-р Снежана Иванова. За краткото време, в което д-р Иванова консултираше хората се разбра, че в квартала не познават ползите от имунизацията, и масово се страхуват.

В помощ на лекарите бе и медиаторът Сема Асенова. Тя работи като медицинска сестра в училище и от три дни обикаля по семействата, за да ги информира за ползите от имунизацията и да ги прикани да се възползват от ваксинацията на място.

Влизането на мобилен екип за имузация срещу ковид в ромската махала, е част от кампания на Министерство на здравеопазването в цялата страна, която вчера стартира от София. В инициативата са ангажирани и популярни лица. В Хасково такива нямаше.

РЗИ-Хасково обаче може да се нарече пионер в подобни акции. Още преди месец, мобилен екип на хасковската здравна инспекция имунизира в ромските квартали в Харманли. Тогава на място пристигна и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Здравната акция днес в Хасково съвпадна с полицейско присъствие в квартала . Според хората обаче униформените не са там от днес . Жандармерията била позиционирана в „Република“ вече седмица . Влизането на патрулки в ромската махала преди избори, е стар полицейски похват. Този път обаче, това се случва много по- рано от обичайното .