Заради поевтиняването на бензина таксиметровите водачи отново пуснаха в действие бензинови малотражки. Те бяха спрени при най-високите стойности на горивото през пролетта и лятото. Това съобщи шефът на Съюза на превозвачите Румен Крумов, пише в. “Телеграф”.
В последно време бензинът непрекъснато поевтинява и вече най-масовият е паднал на 1.80 лева за литър. В същото време най-предпочитаното гориво от такситата – метанът, поскъпва. Само за около 2 г. цената му се е качила с 50% - от 1 лев на 1.5 лева, пресметнаха шофьори. Въпреки поскъпването на метана той все още е най-изгодното гориво, особено в задръстванията. Половината газифицирани таксита го използват, другите са на пропан бутан, чиято цена също пада. Част от дизеловите жълти автомобили също са се позавърнали, каза Крумов. През пролетта и лятото цената на дизела удари 2.50-2.70 лева за литър, а момента тя е паднала до 2 лева.
Такситата не са се отказали да вдигат тарифите, каза още Крумов. Те се оправдават, че независимо че горивата поевтиняват, лизинговите вноски, авточастите, сервизът и застраховките поскъпват. /БЛИЦ