Не може да не й се признае на бившата говорителка на Иван Костов и настоящ глашатай на създадения от него и ръководен от енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев кръжок „Капитал“ - Стояна Георгиева, че опре ли до манипулации, се справя по-добре и от Дявола.

Поредният пример за творческите висини, които издаваният от нея сайт „Медиапул“ постига в изкуството на пропагандните внушения и фалшиви новини, датира от четвъртък. А поводът е отказът на един политически лидер да си декларира пред КПКОНПИ имуществото.

Че отказът му нарушава закона, спор няма. Че сега – по силата на същата нормативна уредба, трябва да бъде щателно проверен – също. За „Медиапул“ обаче е важно не закононарушението, а за пореден път да пришие към статията си основния враг на олигархията у нас Делян Пеевски. Затова използва въпросното закононарушение само като повод, за да лепне името на Пеевски в материала буквално като кръпка.

Казваме „кръпка“, защото дългогодишният депутат от ДПС Пеевски, за разлика от мнозина други, винаги е спазвал закона и редовно и в срок подава изискуемите от антикорупционното законодателство на страната декларации. Така, всеки желаещ, да види какво притежава, може да го направи с един клик на страницата на КПКОНПИ.

Въпреки това Пеевски е и най-проверяваният политик в страната. Но не защото не е спазвал нормативната уредба, а именно заради внушения и манипулации като тези в „Медиапул“ и като десетките преди тях, пропагандирани от машината за фалшиви новини на Прокопиев и глашатаите му.

Въпросните проверки впрочем винаги са показвали едно и също – че Пеевски спазва всяка буква на закона и при него няма нищо нередно. И те далеч не са правени „чат пат“, както се опитва да изкара „Медиапул“, а тенденциозно, постоянно и от де що контролен орган има в тази държава.

За да се стигне до абсурда от миналата година, когато по разпореждане на тогавашния вицепремиер и финансов министър НАП направи проверка на проверката си, тъй като резултатите от първата не се харесаха на кръга „Капитал“.

На Стояна Георгиева и екипа й от „Медиапул“ обаче подобни тарикатлъци не й правят впечатление. Дори напротив – упорито настояват за тези прояви на очевидна тенденциозност, явно с надеждата че все ще се намери някой контролен орган, който да каже на бялото-черно и да изкриви фактите в полза на лъжите и внушенията, разпространявани от подобни издания, а не в полза на истината.

Именно затова и използват всякакъв повод не за да разследват и гонят хората, газещи закона, а за да прилепват към тях Пеевски. С надеждата, че обществото ще продължава да се оставя да бъде заблуждавано от образа, който му рисуват и няма да се пита защо не се занимават с реалните нарушители на закона.

Само че нито от „Медиапул“, нито от другите издания около кръга „Капитал“ на Прокопиев може да очаквате да гонят с материали и въпроси реалните закононарушители като олигарсите например, които години наред източват държавата и нашите джобове с нея. По простата причина, че това би означавало да се обърнат срещу ръката, която им дава средствата да съществуват.

Именно затова никога няма да попитат защо вече десетилетия наред Прокопиев например успява да избегне възмездието и правосъдието за далаверите си. Нито с колко и как точно през последната година кръгът „Капитал“ рязко успя да се угои покрай правителството, на което акушира.

Нито и дали пък същото това правителство и депутатите му в току що разпуснатия парламент не смениха закона за КПКОНПИ само и само няколко души, сред тях и въпросния олигарх, да се отърват от запорите за стотици милиони на незаконно придобито от тях имущество. Това са напълно реални въпроси, за които обаче от „Медиапул“ си мълчат. Вместо това се упражняват в тарикатлъци за напреднали олигархични глашатаи.